Test zahřívání mobilních přístrojů aneb Rozpustíme si máslo

Zdá se, že chceme ještě úžeji propojit populární technologie s populárním "televizním vařením". Ale nebojte se, nepůjde o další v nekonečné řadě kuchticích relací, jen kolega z MobilManie Jan Posejpal přibližuje zajímavý experiment, který dopadl lichotivě pro přístroj Qualcomm Snapdragon S4. Však si jej inženýři ze společnosti Qualcomm také vymysleli, aby svému výrobku udělali reklamu.

Apple představil nový iPad s vyšším výkonem a větší baterií a nechtěně tak udělal ze zahřívání mobilních přístrojů velké téma. Qualcomm v tomto trendu pokračuje a předkládá nám video, které má dokázat, jak jsou právě jeho čipsety skvělé.

V klipu vidíme Qualcomm Snapdragon S4 v přímém srovnání s něčím jiným a ještě s něčím dalším. Vzkaz pro Qualcomm: „Ale no tak, férová srovnávací reklama je povolená, proč jen se do své konkurence neopřete pěkně zostra a neřeknete nám konkrétní jména?“ Nebo snad zvládnete konkurenční smartphony identifikovat vy? Naši drazí MobilManiaci, zvládnete to pouze podle horní hrany?

Aktualizováno: Identifikace byla velice rychlá, na videu jste poznali Samsung Galaxy SII (Samsung Exynos 4210, Competitor B) a Morolu Razr (TI OMAP 4430, Competitor A). Oba konkurenční čipy jsou vyráběny starší 45nm technologií, zatímco Snapdragon používá 28nm proces.

Na všech telefonech běží benchmark, který by měl jejich procesory vytížit naplno a tedy i naplno zahřát. Výsledkem benchmarku se ale tentokrát zabývat nebudeme, jde nám o odpadní teplo. Qualcomm jej měří termokamerou a (snad aby bylo něco zajímavého na Facebook) také rychlostí tání na telefon položené kostky másla. Výsledek je pro Qualcomm jistě lichotivý. Škoda jen, že vkládá rovnítko mezi nízkou teplotu a vysokou efektivitu. V téhle rovnici chybí ještě výkon. Takže jak dopadly ty spuštěné benchmarky?