Tieto Tower bude v menším měřítku

Ekonomická krize zhatila nebo pozastavila mnoho stavebních projektů. Stejný osud stihl i odvážný projekt na výstavbu „mrakodrapu“ v Ostravě, který by poskytl kancelářské prostory v blízkosti centra této moravskoslezské metropole s vynikající dostupností téměř všech typů dopravy. Smělý plán na výstavbu 90metrové budovy však nebude nikdy naplněn.

#####Ostrava dostane novou dominantu

Budova bude mít čtrnáct pater a bude propojena s další devítipatrovou budovou. Dostavěna by měla být v polovině roku 2012. Kancelářské prostory umístěné v těchto budovách zaujmou rozlohu okolo 22 tisíc m2. Celkově bude realizace projektu stát okolo 1,2 miliardy korun. Tato finanční náročnost byla hlavním důvodem pozastavení tohoto projektu. Investoři se stáhli, poptávka po nových kancelářských prostorách nebyla a všichni vyčkávali. V současnosti to však vypadá, že se opravdu začíná blýskat na lepší časy. A to, že se Ostrava postupně vzpamatovává z dopadů hospodářské krize, začíná být čím dál patrnější. V blízkém okolí Tieto Tower bude pamatováno také na zeleň.

Toto tvrzení může být alespoň malou náplastí na nespokojenost místních občanů, kteří proti stavbě vehementně protestovali a sepsali dokonce petici. Nesouhlas místních však výstavbu Tieto Tower neohrozil, a tak nezbývá než doufat, že dojde nakonec ke smíření a všichni Ostravané budou nakonec na jednu z nových dominant města hrdí.

*

Vysoká pec č. 1 v Dolní oblasti Vítkovic se začne opravovat. Projekt na rekonstrukci pece je dílem architekta Josefa Pleskota. Na jaře 2012 povede památkou naučná trasa, kterou návštěvníci projedou stejně, jako kdysi pecí projížděla vsázka. V opravené historické konstrukci Vysoké pece bude funkční výtah s vozíky. „Těmi dříve do takzvané tlamy pece putovaly suroviny. Návštěvníci díky tomuto vozíkovému výtahu na šikmých kolejnicích projedou po trase bývalého technologického toku materiálu a zamíří do samého hrdla, kde se pec plnila koksem, železnou rudou a ostatními příměsmi,“ popsala mluvčí společnosti Vítkovice Machinery Group, jíž Dolní oblast Vítkovic patří, Eva Kijonková.

Projekt na rekonstrukci a zpřístupnění Vysoké pece č. 1 je součástí celkové přeměny Dolní oblasti Vítkovic na místo, ve kterém se bude snoubit historie s budoucností, kde vznikne prostor pro vzdělávání, kulturu či popularizaci technických a přírodovědných oborů. Půlmiliardovou dotaci na rekonstrukci Vysoké pece č. 1, plynojemu a VI. energetické ústředny poskytly evropské fondy a ministerstvo kultury.