Tipy na víkend: Na Monínci bude noční sjezdový maraton

Osvětlená sjezdovka na Monínci

Osvětlená sjezdovka na Monínci Zdroj: Moninec.cz

Středočeské lyžařské středisko Monínec pořádá první ročník nočního dvanáctihodinového ski maratonu. Závod pod názvem Progress Ski Maraton Monínec začíná už v pátek v 19 hodin a končí v sobotu v 7.00. Jde o unikátní systém vytrvalostního závodu na lyžích a snowboardech. Soutěžící závodí buďto jako jednotlivci, nebo jako dvoučlenné týmy. A účelem závodu je co nejčetnější průjezd měřeným úsekem sjezdovky, jejíž délka činí skoro 1300 metrů. Podrobnosti se dočtete na webu moninec.cz.

za zábavou

V Pardubickém zámku začíná v sobotu výstava fotografií a dokumentů „90 let pardubického hokeje“, která připomene historii pardubického hokeje od jeho počátků na Matičním jezeře až po nejvýznamnější úspěchy současného hokejového týmu. Hokejová expozice bude na zámku k vidění do 28. dubna.

za kulturou

Národní technické muzeum ve spolupráci s nakladatelstvím Titanic uspořádalo výstavu s názvem Drobné perly české architektury. Kaple Boží muka, náves, kašna, krematorium, včelín, ale také středověká obranná věž, větrným mlýnem či malá vodní elektrárna jsou stavby, které jsou sice svým typem nebo rozsahem „drobné“, ale přesto představují skutečné umělecké perly se zvláštním příběhem. Výtvarně výrazná výstava je postavená na barevných fotografiích Pavla Friče a doplněna verši Davida Vávry s krátkými medailonky Jiřího T. Kotalíka, plnými faktů a zajímavých odkazů. Výstava tvoří průnik opomíjených míst s těmi, které jsou v učebnicích pevně ukotvené.