Tipy na víkend: Pustevny v Beskydech se stanou královstvím ledových soch

Ledové sochařství, ilustrační foto

Ledové sochařství, ilustrační foto Zdroj: CTK

Lyžařský areál Pustevny v Beskydech opět ozdobí sochy ze sněhu a ledu. Mezinárodní sochařské sympozium Sněhové království se zde letos koná již patnáctým rokem. Počítá se s vytvořením tří sněhových a osmi ledových soch, jejich autory budou profesionální výtvarníci. Lednovou akci pravidelně navštěvují tisíce lidí. Hotová díla porotci zhodnotí v neděli 13. ledna, na místě však zůstanou vystavena až do dalšího víkendu.

za kulturou

Pražská Galerie Miro vystavuje třicet tři grafik jednoho z nejúspěšnějších umělců všech dob Pabla Picassa. Všechny grafické práce vytvořil umělec v letech 1904 až 1968. Rané grafické práce mapují Picassovo pozdní modré a růžové období. Obrazy ze čtyřicátých let jsou zase charakteristické expresivní formou kubismu. Poslední grafiky pocházejí z roku 1968, kdy bylo Picassovi osmdesát sedm let. Prodejní Picassova výstava potrvá do 3. 2. 2013.

za pohybem

Zima by měla konečně ukázat svou pravou tváři a sněhové podmínky na horách se opět zlepší. K odreagování na lyžích zve například šumavský Špičák. Zde bude v sobotu možné, mimo jiné, zdarma otestovat lyže amerického výrobce K2, který letos slaví výročí 50let od svého založení. K dispozici bude vždy kolem 40 párů pánských a dámských lyží různých kategorií. Bezplatné testování bude vždy v daném resortu probíhat mezi 8-16h.