Tomáš Slavík je králem sdruženářů

Závodníci Dukly Liberec ovládli anketu o nejlepšího borce severské kombinace uplynulé sezony.

Na pomyslný královský trůn sdruženářů usedl Tomáš Slavík z Dukly Liberec. Za nejlepšího závodníka v severské kombinaci ho zvolili v hlasování ankety O nejlepšího sdruženáře sezony závodníci, trenéři, funkcionáři, lyžařští experti a novináři.
„Tomáš Slavík získal přízeň drtivé většiny hlasujících. Vítězství mu patří zaslouženě nejen proto, že zazářil na mistrovství světa v Holmenkollenu. Ale i proto, že je inteligentní závodník a dokáže se dobře připravit na vrcholné soutěže. Na něm a týmových kolezích Dvořákovi a Churavém bude reprezentace v příštím roce stavět,“ řekl k vítězi Radek Cikl, předseda úseku severské kombinace Svazu lyžařů České republiky. Liberecký lyžař se v uplynulé sezoně blýskl především sedmým místem v závodu jednotlivců na Mistrovství světa v Oslu, vybojoval také titul letního českého šampiona a získal i zlatou medaili na mistrovství republiky v Harrachově.
„Úspěch v anketě mě těší a očekával jsem ho, hlavně proto, že mi vyšla druhá polovina sezony a dařilo se mi na mistrovství světa i doma. Paradoxně mi nejvíc pomohla přestávka v seriálu Světového poháru, kdy jsem mohl hodně potrénovat,“ zhodnotil vítězství nový král sdruženářů. Nejvíc třicetiletého sportovce těší, že se vyšvihl mezi špičku severské kombinace. „Pro příští sezonu je to pro mě velká motivace k tomu, abych stabilizoval svou výkonnost a udržel se mezi elitními závodníky,“ doplnil Slavík.
Druhou příčku v anketě vybojoval další ze závodníků Dukly Liberec Miroslav Dvořák. „Pořadí v anketě je spravedlivé, Tomáš měl opravdu nejlepší sezonu. Mě postihly různé zdravotní potíže, léčil jsem se a má fyzička šla dolů. Pak jsem se snažil vše dohnat asi příliš rychle a na šampionátu v Oslu nedosáhl toho, čeho jsem chtěl,“ okomentoval sezonu Dvořák.

Promarněná sezona

Třetí místo obsadil domácí suverén předchozích dvou ročníků Pavel Churavý. S výjimkou jediného vydařeného závodu a šestnáctého místa ve Světovém poháru v Lillehammeru vesměs končil své účinkování mezi třetí a čtvrtou desítkou. „Pro mě to byla doslova promarněná sezona. Táhlá zranění a nemoci doléčuji ještě nyní, snad je to nejhorší už za mnou,“ dodal Churavý.
V kategorii dorostenců v anketě dostal nejvíc hlasů Tomáš Portyk z Lomnice nad Popelkou. Mezi trenéry zvítězil kouč české reprezentace Luděk Šablatura.

Výsledky ankety severské kombinace

Senioři
1. Tomáš Slavík (Dukla Liberec)
2. Miroslav Dvořák (Dukla Liberec)
3. Pavel Churavý (Dukla Liberec)

Junioři/dorostenci
1. Tomáš Portyk (LSK Lomnice nad Popelkou)
2. Jan Kozák (SKL Nové Město na Moravě)
3. Onřej Kelnar (TJ Rožnov pod Radhoštěm)

Trenéři
1. Luděk Šablatura (reprezentace ČR)
2. Vladimír Šmíd (reprezentace ČR)
3. Rostislav Latzka
(SKL Nové Město na Moravě)