Topič z krematoria má radost ze života

Být topičem v krematoriu je smutné povolání. Člověk si denně uvědomuje, jak je život pomíjivý. O to víc si vychutná drobné radosti.

František Havlík pracuje jako topič žehových pecí v pardubickém krematoriu pětadvacet let. Je to zodpovědná práce, náročná na fyzičku i psychiku.
„Na některé věci si člověk nikdy nezvykne. Když zemře dítě nebo někdo mladý, je mi to hrozně líto. Těžké je, když přivezou někoho známého,“ říká Havlík. Smutné myšlenky zahání nejraději na zahrádce a v lese.

1. Zahrada
Každý, kdo něco pěstuje, ví, jaká to je radost. Odpočinu si u toho. Zahrádku máme u domu. Přijdu z práce a do večera se jí věnuji. Starám se o ni, zalévám záhony. Je to fajn, když to všechno pěkně roste, nikde nejsou žádné plísně.

2. Houby
Jsem vyhlášený houbař. To si krásně vyčistím hlavu. Jezdíme s manželkou přes třicet let do lesa za Býšť. Rozeznám všechny houby, ale nesbírám nic, co není pod kloboukem dole hladké. Ještě tak bedlu. Houby i rádi jíme. Zavařuju je, suším. Houbařím už od června.

3. Psi
Celý život jsem se věnoval pejskům. Chodíval jsem s nimi na cvičiště a připravoval na zkoušky. Nebylo to jednoduché. Když se bouraly pece a chodilo se i na noční a já chtěl stihnout výcvik, musel na mě pes počkat v autě. Teď už mám jenom takovou čubinku. Je to voříšek, jmenuje se Dášenka a je jí jedenáct let. Ani nechci pomyslet, jak bude těžké se s ní jednou rozloučit. Jsme na ni hodně navázaní. Vůbec mám rád zvířata.
4. Filmy
Do kina nechodím. Pustím si doma televizi nebo DVD. Můžu se dívat na cokoliv. Hodně se mi líbí filmy o zvířatech. Nebo třeba nějaké válečné tituly jako Bratrstvo neohrožených.

5. Kolo
Dřív jsem jezdil opravdu moc, denně tak osmdesát kilometrů. Měli jsme partu cyklistů. Vyjeli jsme na Rozkoš a zpátky do Pardubic. Nebo za kolegou na skok čtyřicet kilometrů na chalupu na kafe a zpátky. Dneska jezdím na babetě. Když člověk stárne, potřebuje víc odpočívat.

6. Vaření
Doma vařím. Hodně mě to chytlo. Především to jsou jídla z hub, ale ne něco obyčejného. Pořád vymýšlím nové recepty. Teď jsme měli závitky s houbami a sýrem smažené v trojobalu. Manželce to moc chutná.

7. Sport
Zamlada jsem dost sportoval. Jezdil na koni, hrál fotbal, boxoval. Teď se na sport jen dívám v televizi.