Torpedo bude hrát o záchranu

Havířov přišel o možnost zahrát si play-off a bude bojovat o udržení v extralize.

Když předminulý víkend florbalisté Torpeda Havířov prohráli v Pardubicích, definitivně přišli o možnost zahrát si play-off. Naopak je tak čekají boje o udržení v extralize. V roce 2002 a 2007 zažíval florbal v Havířově největší slávu. Stal se vicemistrem české republiky a u těchto úspěchů byl Pavel Kožušník, nejstarší a nejzkušenější muž v poli, který s florbalem v Torpedu začínal už v roce 1997, zůstává svému mateřskému klubu věrný dodnes. „Starší hráči většinou skončili a mladší, kteří se mohli stát tahouny, odešli na školu, nebo za prací do větších měst. V neposlední řadě jsme tam, kde jsme, i kvůli ne úplně stoprocentnímu přístupu hráčů k tréninkům,“ řekl Kožušník.

Torpedo má problém s motivací

Prostor na hřišti tak dostávají junioři. Příkladem je útočník Tomáš Bajgar, který ochutnal mužskou extraligu v minulém roce a letos se stabilně objevuje ve druhé formaci. „Myslím, že naše postavení v tabulce by mohlo být o dvě místa lepší. Více než v polovině zápasech jsme si za předvedenou hru zasloužili bodovat, ale po odchodu několika hráčů, kteří patřili ke stavebním kamenům, je to těžké,“ hodnotí nelehkou situaci Bajgar. Lepší časy pamatuje i Jan Gajdoš, který musel svou hráčskou kariéru ukončit kvůli zraněnému kolenu a momentálně Torpedo vede jako hlavní trenér. „Trénování se věnuji už přibližně deset let. Nabídku k áčku jsem nějakou dobu zvažoval, ale nakonec jsem tuto výzvu přijal,“ pověděl Gajdoš. Velkou změnou pro havířovské byl nový herní systém, který v týmu doposud chyběl.“ Výsledkem byly počáteční úspěchy a vše nasvědčovala tomu, že bychom se v letošní sezoně mohli baráži vyhnout. Bohužel se tak nestane,“ ví Gajdoš. „Kluci si přestali věřit a hodně klesla i týmová morálka. V současné chvíli jsme na bodě nula a většině kluků chybí jakákoliv motivace, což se odráží i na celkové atmosféře v týmu,“ dodává Gajdoš. Torpedo by tak mělo začít sledovat své potencionální soupeře, na které může v zápasech o udržení v nejvyšší domácí florbalové soutěži narazit. Týmem, který se nenápadně odlepuje od dna, je Znojmo. „Jsem přesvědčen, že Znojmu pomohl návrat trenéra Štasti, který udělal pár změn. Následovala výhra nad Vítkovicemi, která jim dost zvedla sebevědomí, které si můžou přenést do dalších zápasů,“ myslí si Bajgar.

S extraligy spadne Znojmo

Naopak Gajdoš ze Znojma strach nemá a věří, že to bude právě Znojmo, které spadne do první ligy. „Nějaký bodový zisk Znojma byl jen otázkou času. Jejich kádr je dlouhodobě stabilizovaný a počáteční neúspěch byl spíše psychického rázu. Nicméně je stále považuji za největší adepty na sestup,“ pověděl Gajdoš.