Toyota a Microsoft posílí společný výzkum, řidiče „osvobodí od technologické tyranie"

Toyota na New York Auto Show 2016

Toyota na New York Auto Show 2016

Lídři automobilového průmyslu a informačních technologií, japonská Toyota a americký Microsoft, plánují v USA společný podnik. Ten se bude věnovat výzkumu a v době nástupu autonomních vozů má Toyotě pomoci vyvinout automobily vybavené moderními technologiemi, avšak stále řízené lidmi.

Podnik s názvem Toyota Connected vyroste v americkém Texasu a podle agentury Bloomberg bude počáteční investice stát 5,5 milionu dolarů (zhruba 130 milionů korun). Majoritním vlastníkem bude Toyota, Microsoftu bude patřit pětiprocentní podíl. Založení podniku je pokračováním spolupráce obou společností, které funguje od roku 2011.

Aby „zlidštila řízení“, plánuje Toyota využít data Microsoftu z jeho cloudové platformy Azure. Japonská automobilka již dříve uvedla, že se nehodlá vydat cestou autonomních vozů, ale chce lidi ponechat v procesu řízení. To se ale má stát snadnější.

„Toyota Connected pomůže osvobodit naše zákazníky od technologické tyranie,“ prohlásil Zack Hicks, viceprezident Toyoty v Severní Americe, který bude společnému podniku šéfovat.

Technologické novinky, které se budou v Texasu vyvíjet, mají za úkol především zlepšit služby pro uživatele aut. Inteligentní vozidla mají mít podle Hickse například schopnost na základě vzorů řízení určit vhodné pojištění nebo analyzovat zkoumání řidičských návyků.

Senzory aut by mohly snímat srdeční frekvenci řidiče a data posílat přímo jeho lékaři. Nebo by automobil mohl rozpoznat klubovou příslušnost řidiče podle loga na jeho oblečení a za jízdy objednat parkovací místo před stadionem.