Tradiční výrobce s novým dechem

Slavná firma na ohýbaný nábytek z Bystřice pod Hostýnem se v letošní soutěži Czech Grand Design stala Nejlepším výrobcem roku. Firma s bohatou historií nabrala nový dech a doplněna o nové designové kolekce postupuje dál.

Princip ohýbání dřeva v parní lázni se uplatňuje v Bystřici pod Hostýnem již téměř 150 let. Jde o technologii výroby nábytku z bukového dřeva, která spočívá v napaření dřeva sytou párou, aby se dalo lépe ohýbat. Vývoj technologie ohybu dřeva od udělení prvního patentu v Anglii v první čtvrtině 18. století až po průmyslovou výrobu nábytku, která byla dotvořena díky Michaelu Thonetovi, trvá více než 140 let. Loni na podzim představil TON několik zajímavých novinek, jež mu nyní vynesly prvenství v české přehlídce Czech Grand Design. Nové produkty vzešly především z vítězných návrhů soutěže o nejlepší redesign produktu. Důmyslná židle Era českého designéra Reného Šulce, houpací křeslo Wave Michala Riabice působící téměř jako prostorový solitér a němý sluha od Eugenie Minervy doplnilo židlové křeslo Merano, jehož autor Alexander Gufler tak potvrdil nástup mladé designérské vlny.

#####Mladí designéři ohýbají

Jednou z aktuálních novinek je židle Era – elegantní a zároveň konstrukčně jednoduchá židle sestávající ze dvou hlavních materiálů, ohýbaného bukového dřeva a překližky. Doplňuje ji Merano, moderní židle s přirozenou tváří od mladého italského designéra žijícího v Rakousku, Alexandera Guflera. Židle nese název podle designérova rodiště, italského lázeňského města Merano. Možná právě v této židli se obrazí vlivy působící na Alexe při jeho tvorbě – italský temperament, rakouská důslednost, lázeňský klid, pohoda a svěžest tamních hor. Autor svoji židli Merano popisuje takto: „Proč? Protože obraz se vám taky někdy líbí už jen na pohled. Ale někdy se vám může líbit i jeho rám.“ A právě to znamená, že Merano je určeno jak těm, kteří volí židli převážně kvůli jejímu vzhledu, tak i lidem, kteří dávají přednost praktické stránce při sezení.

#####Ocenění si odneslo i houpací křeslo

Dalším oceněným designem je křeslo Wave, vítěz soutěže o nejlepší redesign klasického houpacího křesla, vyhlášené k výročí 150 let založení společnosti TON. Tradiční a poctivé, ale zároveň vkusné a trendy křeslo navrhl mladý slovenský designér Michal Riabic. Jeho „Vlna“ je produkt na pomezí houpacího křesla, lounge křesla a především prostorového solitéru. Kdybyste chtěli navštívit jednu z největších vinařských oblastí světa, museli byste se vydat do španělské provincie Rioja, která je rozprostřena v několika klimatických oblastech, od substředozemní po kontinentální.

Právě tento jev je předpokladem pro specifické vlastnosti jednotlivých odrůd vína Rioja. To je však nejlépe tvořeno dvěma hlavními typy vinné révy, Garnacha a Tempranillo. Víno a slavná vinařská oblast inspirovaly k návrhu dvojice barových židlí, které svým vzhledem lapidárně odrážejí charakter španělské oblasti. „Nižší a vyšší“ Rioja nabízí při realizaci interiéru možnost větší nápaditosti a osobitosti vytvářeného prostoru při zachování vzájemné harmonie židlí. Společně židle Rioja od Ronnyho Eyssera a Alexandra Grimma ze studia Lounge Designdroup působí jako zajímavý solitér.

*

Více než sto let ohýbání