Trenér mi řekl, že mě nemá rád

Hokejista Marek Chvátal nechtěl snášet antipatie svého kouče. Proto změnil tým. Dobře udělal.

Má za sebou sezonu, ve které si mohl stěžovat jen na minimum věcí. Přesto mu jedna chyběla natolik, že by byl kvůli ní možná i ochotný vyměnit pohodový hokejový život v Itálii za mnohem náročnější třeba někde v Rusku.

Odchovanec jihlavského hokeje Marek Chvátal strávil soutěžní ročník 2011/2012 v nejvyšší italské lize, kde nejprve oblékal dres Cortiny. V lednu pak po něm sáhla Fassa, s níž vypadl v prvním kole play-off .

„V Cortině jsem si nesedl s trenérem. Po hokejové stránce bylo všechno v pořádku, dostával jsem i dost příležitostí, ale on mi prostě řekl, že mě nemá rád. Tak jsem šel,“ uvedl osmadvacetiletý obránce.

S novým trenérem si výborně rozumí

Ve svém novém působišti pak narazil na kouče s českými kořeny a v tomhle případě si evidentně oba padli do noty. „Pan Fryčer je výborný trenér, byl jsem po všech stránkách spokojený. A nabídku jsem dostal i na další sezonu. Takže bych měl vlastně tomu předchozímu italskému trenérovi v Cortině poděkovat, že mě v týmu nechtěl,“ smál se Chvátal.

Fassa je horské městečko, které má jen nějakých osm tisíc obyvatel. „Nic velkého, ale v lyžařské sezoně se ten počet navýší třeba až na třicet tisíc lidí. To pak na ně narážíte doslova všude,“ hlásil bývalý bek Dukly Jihlava. „Proto se také v prosinci hraje skoro obden, aby měli turisté další možnost vyžití,“ dodal.

V průměru prý chodí na domácí zápasy HC Fassa tisíc diváků. „Vzhledem k tomu, že v Itálii je hokej až nějakým sportem číslo čtyři nebo pět, to není tak špatné. Vždyť i třeba v české první lize není moc týmů, které by na tom s návštěvností byly lépe,“ vysvětluje Chvátal.

Napadlo ho, že se vrátí do Jihlavy

Možná i to je důvod, proč zatím s návratem na český led poněkud váhá. „Jediný klub, o kterém bych uvažoval, je Jihlava. S panem Ščerbanem (jednatel HC Dukla - pozn. redakce) jsem v kontaktu a musím říct, že během sezony mě párkrát napadlo, že bych se vrátil,“ přiznal. „Jenže rozdíl ve finančních podmínkách je fakt hodně velký a já se potřebuju nějak zajistit do budoucna,“ dodal.

Do Ruska už prý asi nepojede

Chybějící pravá hokejová atmosféra v Itálii mu však nedá spát. „Sice jsem koukal, že v sezoně to taky nebylo v Jihlavě úplně nejlepší s návštěvností, ale teď jsem se byl podívat na semifi nále s Ústím a to bylo úžasné,“ nešetřil chválou. „Až mi bylo líto, že nemůžu hrát,“ svěřil se.

Jednou z možností, jak si vydělat hokejem víc a zažít při tom i nepostradatelný kolotoč kolem něj, je přijmout nabídku z Ruska. Jenže…

„Už jsem tam byl a vím, jaké v Rusku panují podmínky. Občas úplně chybí věci, které považujete za naprosto běžné a standardní, jako například teplá voda nebo teplo na pokoji,“ zavzpomínal na dobu, kdy krátce působil v Křídlech Sovětů. „V lednu se mi ozvali z Kazachstánu a chvilku jsem reálně uvažoval, že bych i šel, jenže mi nakonec chybělo odhodlání, bez kterého se to tam prostě nedá vydržet,“ prozradil.

Jinými slovy se mu nechtělo opouštět pohodové prostředí v Itálii. „Je to opravdový balzám na duši. K relaxaci vám stačí otevřít okno a rozhlédnout se,“ zasnil se. „Trénovali jsme vždycky dopoledne a po obědě jsme pak s kluky jezdili na výlety do hor nebo jen tak si sednout na horskou terasu. Pokud se neobjeví nějaká hodně zajímavá nabídka, tak se tam určitě vrátím,“ dodal Chvátal.