Trenéři Baníku: Hráče nešetříme

Tipsport ligu mají sokolovští fotbalisté za sebou, teď je čeká druhá část přípravy na druholigové jaro.

Dvě výhry, jedna remíza a jedna porážka. To je bilance fotbalistů druholigového Baníku v zimním turnaji Tipsport ligy. „Celkově to bylo dobré vystoupení, ale je to jen příprava,“ shrnul sokolovské vystoupení asistent trenéra Jiří Neček.

Remíza s mistrem

Na úvod turnaje prohrál Baník jedinou brankou se Sezimovým Ústím, poradil si však s pražskou Duklou i Vlašimí a málem také s mistrovskou Plzní. Vždyť Baník nad Viktorií vedl góly Vaněčka a Glasera v 38. minutě už 2:0. „Chtěli jsme se ukázat, nebyli jsme pod žádným tlakem,“ vysvětloval Neček nečekané vedení.

První půle se Baníku hodně povedla. „Byli jsme produktivní. A kdybychom zúročili nadějné úniky, mohl být ten rozdíl daleko větší,“ pochvaloval si Neček.

Po přestávce Plzeň vyrovnala brankami Petržely a Ďuriše na konečných 2:2. „Viktorie byla ve druhé půli lepší, její hráči se lépe pohybovali. My jsme měli několik rychlých brejků, ale nevyřešili jsme je dobře,“ řekl po zápase Vítězslav Hejret, sportovní ředitel Baníku.

Ztracené vedení ho však nemrzelo, to spíš zranění Davida Vaněčka, který si v utkání pochroumal rameno a do posledního duelu zimního turnaje proti Vlašimi nenastoupil. V něm protočili trenéři Baníku dvě jedenáctky a Sokolov vyhrál přesvědčivě 4:1, když po dvou brankách vstřelili Machek a Besta.

Zápas se hrál na mizerném trávníku. „Sněžilo, ovlivnilo to úroveň utkání a nás to limitovalo,“ posteskl si Neček.

Největší dřinu mají fotbalisté Baníku za sebou, teď se tréninky zaměřují na rychlost a dynamiku. „V přípravě měníme tempo, ale hráče rozhodně nešetříme, na to je čas,“ směje se Neček.

V týmu dochází k několika změnám. V Sokolově už skončil Jaromír Šilhan, který si sám hledal angažmá a do Mostu odešli na hostování František Kura s Jiřím Bertelmanem. „U Jirky chceme, aby pravidelně chytal druhou ligu a v Mostě by měl plnit roli jedničky. Franta moc příležitostí nedostával, tak uvidíme, jak se mu bude dařit tam,“ vysvětlil sokolovský trenér Radoslav Látal.

Obranu posílil Besta

V Baníku už stačili otestovat nové hráče. Zkušený obránce Pavel Besta po sokolovském angažmá pokukoval už v létě a v týmu se teď zřejmě definitivně zabydlí. To se však nedá říct o Pavlu Tvarohovi z Mladé Boleslavi s vítkovickým Radkem Vlkem, kteří se na soupisce Baníku ani pro jaro určitě neobjeví. „Jsou to kvalitní fotbalisté, nicméně jsou na úrovni našich hráčů a my chceme dát přednost těm, co tu jsou. Nebyla potřeba je angažovat,“ vysvětluje Neček.

V přípravě zkouší sokolovští trenéři několik nadějných odchovanců, v plzeňské juniorce si vyhlédli mládežnické reprezentanty Krmenčíka s Hrošovským. „Zatím se jeví dobře, a pokud na sobě budou dál pracovat, půjdou jejich výkony ještě výš,“ říká Neček.

Klub stále jedná o příchodu dalších hráčů – jednoho útočníka a jednoho záložníka.

Hostování v Baníku skončilo Glaserovi s Hájovským, kteří se však zapojili do přípravy v Sokolově a klub dál jedná o jejich setrvání. Z Olomouce se už vrátil také Martin Šindelář, který musel do prvoligového klubu na začátek jeho přípravy. „Také jeho působení u nás budeme ještě domlouvat,“ dodává Neček.