Trh průmyslových nemovitostí má rekordní pronájem v Brně

Téměř rok a půl čekal tuzemský trh průmyslových nemovitostí na významnou nájemní transakci. CTP nyní postaví přes 30 000 čtverečních metrů ploch pro společnost FEI, působící v oblasti elektronových mikroskopů a nanotechnologií, která bude v brněnské lokalitě expandovat a míří tak do CTParku Brno na Černovické terase. Uvedla to mezinárodní poradenská společnost DTZ, která FEI v tomto projektu zastupovala.

„Jde o ukázkový příklad mezinárodní spolupráce se zapojením všech nezbytných složek. Jako globální společnost jsme vyžadovali globální servis, ovšem s detailní znalostí lokálního prostředí. Tento servis jsme od DTZ získali a v CTP jsme našli spolehlivého partnera,“ říká Don Davis, Global Facility Manager, FEI. Nájemní smlouva byla uzavřena na 20 let a FEI bude moci přesunout své brněnské kapacity do nové lokality v polovině příštího roku. „V Brně působíme již od roku 1993 a je to tedy z našeho pohledu zavedená lokalita. Vedle dostupnosti, synergie a napojení na dopravní tahy je pro naši společnost zárukou dostatečného množství kvalifikované pracovní síly, včetně špičkových odborníků,“ komentuje generální ředitel FEI ČR Jiří Očadlík.

Špičkově vybavené výrobní centrum FEI obsadí přes 21 000 m2, dalších 10 000 m2 bude kapacita kancelářských, laboratorních a výzkumných prostor. „Jde o jednu z největších nájemních transakcí v posledních letech. Spíše než o velikost však jde o strategický význam a přidanou hodnotu – FEI totiž zaměstná stovky odborníků, především absolventů technických oborů,“ konstatuje Martin Šumera z DTZ.

FEI hodlá v Brně instalovat nejmodernější vývojové a výrobní technologie související s produkcí přesných elektronových mikroskopů schopných produkovat snímky s vysokým rozlišením až na úrovni jednotlivých atomů. Mezi hlavními zákazníky FEI patří vládní organizace, významní výrobci počítačových čipů a procesorů, přední výzkumníci, vědci a inženýři po celém světě. Nové působiště v CTParku Brno nabízí i potenciál spolupráce v podobě dalších, v místě již působících firem s podobným zaměřením - Honeywell, Acer, TE Connectivity anebo ModusLink.

„Tato významná investice společnosti FEI dokládá, proč je v Brně a jeho okolí dlouhodobě minimální neobsazenost logistických a výrobních nemovitostí. Vidíme zde, jakou hodnotu pro firmy z oblasti výroby a vývoje znamená kooperace s vysokými školami a synergie s dalšími společnostmi. Podobné transakce významem přesahují jihomoravský region a mají příznivý dopad na celou tuzemskou ekonomiku,“ uzavírá Šumera.