Trháky usadily Downeyho do čela nejlépe placených herců

Robert Downey jr v Ironmanovi, ilustrační foto

Robert Downey jr v Ironmanovi, ilustrační foto Zdroj: bontonfilm

S odhadovaným výdělkem 75 milionů dolarů (téměř 1,5 miliardy korun) je Robert Downey Jr. nejlépe placeným hercem Hollywoodu. Za ním následují Channing Tatum a Hugh Jackman, uvedl ve svém novém žebříčku deseti nejlépe vydělávajících herců časopis Forbes; žádnou ženu mezi nimi neuvedl.

„Každé místní studio by ho chtělo obsadit a za tohle privilegium nyní budou platit velké sumy,“ napsala Dorothy Pomerantzová na serveru Forbes.com, který odhadoval příjmy herců za období od června 2012 do června letošního roku.

Novopečený třiatřicetiletý otec Tatum, který samofinancoval film o striptérovi Bez kalhot v režii Stevena Soderbergha, jenž vydělal 167 milionů dolarů, obsadil druhou příčku žebříčku s odhadovaným ziskem 60 milionů dolarů.

Čtyřiačtyřicetiletý Australan Jackman, jehož nový film Wolverine má příští týden premiéru v amerických kinech, není s 55 vydělanými miliony o moc pozadu na třetí příčce.

Také herec-zápasník vydělal rychle a zběsile

Na čtvrtém místě je Mark Wahlberg (42), který natočil hitovou komedii Ted. Ta vydělala na vstupenkách 550 milionů dolarů a jemu se postarala o 52 milionů dolarů výdělku. První pětku uzavírá bývalý zápasník a nyní herec Dwayne 'The Rock' Johnson (41) s výdělkem 46 milionů dolarů. Johnson si zahrál v šestém pokračování filmu Rychle a zběsile, který za necelé dva týdny od uvedení do kin vydělal 500 milionů dolarů, a také ve filmu G.I. Joe 2: Odveta.

V loňském roce dominoval žebříčku nejlépe vydělávajících herců jednapadesátiletý Tom Cruise se ziskem 75 milionů dolarů; letos klesl na osmou příčku se ziskem 35 milionů dolarů, uvedl Forbes. Svůj žebříček sestavil na základě odhadů zisků získaných z rozhovorů s manažery, producenty a agenty.