Tři kategorie – tři zlaté medaile pro Iuventus, gaude!

Naprosto neočekávaně velkým úspěchem skončila víkendová účast sboru Iuventus, gaude! na mezinárodním festivalu Svátky písní Olomouc.

Podle oficiálních zpráv se letošního 38. ročníku festivalu zúčastnilo 106 sborů z 11 zemí. Zatímco ve čtvrtek a v pátek soutěžily dětské sbory, sobota patřila sborům mládežnickým a dospělým. Ty soutěžily v 16 kategoriích.

Iuventus, gaude! se možná poněkud troufale přihlásil hned do tří kategorií: kategorie mládežnických sborů do 19 let (s povinnou skladbou), kategorie církevní a duchovní hudby pro mládežnické a dospělé sbory a tak trochu pro zábavu do soutěže v rychlosti nácviku.

V sobotu v devět hodin ráno soutěžil sbor jablonecké ZUŠ v kategorii mládežnických sborů. V krásném sále olomoucké Reduty se sbor utkal s vynikajícími českými sbory s dlouholetou tradicí - Kantilénou při Filharmonii Brno a Dívčím pěveckým sborem SPgŠ Kroměříž. Všechny tři sbory získaly zlaté medaile, vítězem kategorie se stal sbor z Kroměříže se ziskem 95 bodů, druhá byla Kantiléna s 93 body a třetí náš sbor s 92 body. V takové konkurenci to byl výsledek nad očekávání skvělý.

Už v jedenáct dopoledne nastoupili jablonečtí sboráci v nádherném chrámu sv.Mořice k dalšímu soutěžnímu vystoupení v kategorii církevní a duchovní hudby. Tentokrát v konkurenci dalších pěti sborů, dvou českých, dvou z Polska, jednoho slovenského a jednoho estonského. Kromě sboru z Estonska, který je sborem mužským, jsou všechny ostatní sbory smíšené, jde tedy o samé dospělé sbory. Přesto se sboru Iuventus, gaude! podařilo v této kategorii a v této konkurenci zvítězit s vysokým ziskem 96 bodů ze 100.

Těsně po 14. hodině se sbor vrátil do Reduty k poslední soutěži v rychlosti nácviku neznámé skladby. V této kategorii dostane sbor zcela neznámou krátkou skladbu, kterou musí během deseti minut nacvičit a po uplynutí limitu hodnotí porota závěrečné provedení. Skladba, kterou si sbormistr Tomáš Pospíšil vylosoval, byla sice krátká, ale poměrně složitá. Šlo o nikdy nevydané dílko Petra Ebena z cyklu zhudebněných přísloví. Asi si už navždy budeme pamatovat, že „jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá“. Nácvik skladby byl o to složitější, že celý probíhal před očima a ušima poroty a publika. Nakonec se skladbička vyloupla z počátečního zmatku v provedení natolik výborném, že sbor dostal dalších 96 bodů a sklidil velký aplaus publika i porotců.

Pokud jsme dobře počítali, byl náš sbor z mládežnických a dospělých sborů jediným, který si domů odvážel hned tři zlaté medaile. Opět se potvrdilo, že náročná příprava se dětem i sbormistrovi mnohonásobně vrátila. Krásné chvíle plné emocí si sboráci opravdu vychutnali. Celý víkend vyvrcholil po náročné cestě domů uvítáním před Základní uměleckou školou, kde na děti čekali rodiče i vedení školy s bednou nanuků.