Tři kousky dám, říká královna pípy

Lucie Nováková z Kadaně je čerstvá mistryně Česka a Slovenska v točení belgického ležáku. Čeká ji světový přebor.

Kadaň / Vymodelovaná postava, pětadvacet let. Zářivý úsměv. Tahle štíhlá pihovatá dívka že je pivařka? Hrdě to o sobě prohlašuje.

A ještě něco. Umí nejlíp v Česku a Slovensku natočit prémiový belgický ležák. „Na letošním mistrovství v Praze jsem porazila všechny, i muže,“ zvedá Lucie Nováková z Kadaně vítězoslavně pohár, který si ze soutěže odnesla. Má ho vystavený na baru v restauraci U Svaté brány, kde pracuje.

Točte pořádně!

Když si jde někam s přítelem sednout, nedá si víno, ale pivo. „Jedině dvanáctku. Tři kousky, to není zas tak moc, ne? Víc bych asi nezvládla,“ přiznává kudrnatá barmanka od Svaté brány.
A taky kouká kolegům pod ruce, jestli pivo správně točí. „Nejsem žádný pedant, ale kolikrát mám nutkání jim do toho mluvit,“ svěřuje se vítězka.

Když se vrátila z pražského mistrovství, v práci si ji dobírali. „Volali na mě k baru: Dáme si mistrovské pivo! Nebo: Jedno pivo od mistryně,“ směje se Lucie.

Máš doma pivařku

Na finále soutěže ji přijeli podpořit otec i její partner. „Táta byl na mě pyšný, měl hroznou radost. Nechtěl se přiznat, ale i plakal. Přítel jen tak koukal zpovzdálí. Byl rád až později, když si uvědomil, že má doma pivařku,“ dodává žertovně Lucie.

Rituál u stojanu

Točení ležáku, který se servíruje ve sklenicích s nožičkou, přirovnává barmanka k míchání nápojů. „Sestává také z několika kroků. V případě piva jich je devět,“ vysvětluje.

Nejdřív musí v kartáčích pořádně umýt sklenici a pak obětovat pivo. „To znamená, že první odstřik jde ven. Točit musíte pod úhlem pětačtyřicet stupňů, aby ve sklenici vznikl vír, a pak ji postupně zvedat. Když pivo přeteče, přichází na řadu speciální nůž, kterým seříznete pěnu. Opláchnete od ní sklenici, dáte na stopku papírovou rozetku a můžete servírovat,“ popisuje celý rituál.

Takové čepování piva ji baví. „Teď po tom úspěchu si ho užívám ještě víc. Není to jako točit naráz do klasického půllitru, který narvete na kohout pípy,“ míní.

Do světa

Na mistrovství světa do Londýna odlétá Kadaňanka v říjnu. „Moc velké šance si tam nedávám. Zato majitel naší restaurace mě v jenom kuse motivuje. Ten už mě vidí na bedně,“ kroutí hlavou Lucie.
Kdyby se v Anglii probojovala až do finále, splní si ještě jeden sen. „Využila bych toho, abych se dostala z Kadaně do většího města. Kam? O tom jsem ještě nepřemýšlela. Vždyť jsem mistr teprve chviličku,“ poznamenává s úsměvem. Kadaň má sice jen necelých dvacet tisíc obvyvatel, ale už se proslavila jako město výčepních.

Před dvěma lety se totiž stal mistrem republiky v čepování plzeňského piva do klasických půllitrů Kadaňan Václav Vanya z restaurace U Věžičky. Ve světovém klání pak skončil na čtvrtém místě.