Trigema: Prodeje nových bytů zaostávají za očekáváním trhu

V Praze developeři uvedli za letošní tři čtvrtletí na trh 2815 nových bytů, za stejné období jich prodali 2329. Aktuální čísla zveřejnila developerská a stavební společnost Trigema, která pražský trh monitoruje. Byty se prodávají, ale žádný zázrak to podle ní není. "Ze statistických údajů je zřejmé, že se nenaplňuje očekávání většiny developerů z jara letošního roku, kteří předpokládali, že avizovaným zvýšením daně z přidané hodnoty dojde k razantnímu nárůstu prodejů," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Trigemy Marcel Soural. Zásoba neprodaných bytů podle něj postupně roste a až opadne jednorázový vliv nákupů kvůli rostu DPH v příštím roce, zůstane nemalá část dnes rozestavěných bytů mezi dlouhodobě neprodejnými.

V roce 2012 bude podle Sourala na pražském trhu v nabídce stavitelů kolem 5000 nových bytů, které budou patřit buď do škatulky postavených a neprodaných nebo dokončovaných v roce 2012. „A pokud budou prodeje kopírovat rok 2011 a budou se pohybovat v pásmu kolem 3000 bytů, nevidíme žádný rozumný důvod pro developery dávat do prodeje nové projekty. Ledaže by se konečně ukázalo, že struktura stávající nabídky neodpovídá potřebám poptávky,“ sdělil šéf Trigemy.

Developeři aktuálně plánují podle Ekospolu v Praze výstavbu asi 20 tisíc bytů. Je prý ale možné, že kvůli špatné hospodářské situaci se všechny plánované byty nepostaví. Počet zahájených bytů se v srpnu podle posledních čísel Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně snížil na 2320 bytů. Počet zahájených bytů v rodinných domech klesl o 11,3 procenta, v bytových domech ČSÚ zaznamenal pokles o 42,8 procenta. Počet dokončených bytů v srpnu meziročně vzrostl na 2736 jednotek.