Třináctiletý „profesionál“

Basketbalista Nové huti Ostrava, Petr Olka, už ve třinácti letech podepsal první smlouvu.

Petr Olka je třináctiletý chlapec, který hraje od malička basketbal. Chodí do sportovní třídy, kde jeho spolužáci hrají házenou a spolužačky volejbal. Je tedy jediným basketbalistou ve třídě. Mnohem zajímavější je ale fakt, že už je smluvně vázán se svým klubem. „Trenér nám poprvé o smlouvách řekl zhruba v půlce srpna během fyzické přípravy. Nejprve jsme se všichni smáli. Nechtělo se nám tomu věřit. Když nám je pak za dva týdny na soustředění ukázal, pochopili jsme, že to myslí opravdu vážně,“ přibližuje talentovaný Petr Olka. S tímto bezesporu zajímavým nápadem přišel trenér mladých basketbalistů Nové huti Ostrava. Nechal se inspirovat americkým filmem Coach Carter. Po konzultaci s rodiči jednotlivých hráčů a také s vedením klubu došlo k vytvoření smluv. „Myslím, že je to dobrá myšlenka. Alespoň si uvědomíme, že máme taky jiné povinnosti než jen chodit na tréninky a hrát zápasy. Přece jenom život není jen basketbal,“ uznale pokyvuje hlavou Olka.

Basketbal ne na úkor školy

Každý hráč má ve smlouvě stanovený studijní průměr, který musí dodržovat. „Zatím je všechno v pohodě. V případě, že bych však stanovený průměr nesplňoval, nemohl bych nastoupit v některých zápasech a navíc na tréninky chodil pouze dvakrát týdně a ne čtyřikrát jak je obvyklé,“ vysvětluje Olka. S tímto bodem smlouvy jsou spokojeni rovněž rodiče. „Péťa si sám od sebe sedl do přední lavice, takže by se měl v hodinách lépe soustředit. Dokonce se začal i doma více učit. To jsme u něj dříve neznali,“ konstatuje s úsměvem na rtech otec mladého basketbalisty Petr Olka.
Ve škole však o takové dohodě ví pouze Petrovi spolužáci. „Učitelům jsem se o smlouvě nezmínil, ale před kamarády ve třídě se taková informace utajit nedala. Když jsem jim o tom řekl poprvé, hodně se divili. Shodli se ale na tom, že je to super. Občas si ze mě dělají legraci, že už mají ve třídě opravdového profesionála,“ prozrazuje usmívajíc se Olka. Mladý Olka už si ale nemůže zahrát basketbal jen tak ve svém volném čase. „Ve smlouvě to přímo nebylo, ale domluvili jsme se s trenérem, že na akcích jako je například každoroční streetball na náměstí nebudeme hrát. Máme před sebou náročnou sezonu, takže chceme být všichni fit. Kdybych na streetballu hrál a nějak se zranil, tak bych si to ještě dlouho vyčítal,“ vysvětluje Olka.

Na zápasy slušně oblečení

Smlouva ukládá mladým basketbalistům mimo jiné to, že na všechna utkání musí chodit v košilích. „Správným příkladem pro všechny kluky v týmu byl jejich trenér, který se na duely také začal oblékat jinak než dříve. Všichni basketbalisté si už zvykli, že při každém utkání koučuje v elegantním obleku,“ prozrazuje Petr Olka starší. Většina kluků v takovém věku se nejlépe cítí v riflích a sportovním tričku. „Dříve jsem nosil košili jen výjimečně, ale poměrně brzy jsem si na to zvykl a myslím, že ostatní taky. Pravda je, že to vypadá dobře. Nebojím se říct reprezentativně. Trochu srandovní bylo, že někteří běželi s maminkami rychle koupit nějaké košile, když se dozvěděli, že je budou muset nosit,“ prozrazuje na některé své spoluhráče Olka.