Tržby Applu rostou, zájem o nový iPhone překonal očekávání

Lidé čekají v Mnichově na nákup nového iPhonu 6

Lidé čekají v Mnichově na nákup nového iPhonu 6 Zdroj: ctk/AP

Tržby americké technologické společnosti Apple za čtvrté čtvrtletí jejího fiskálního roku dosáhly 42,1 miliardy dolarů a předčily tím očekávání analytiků. Vzhůru je tlačil zvláště úspěšný prodej nové generace chytrých telefonů iPhone 6 a iPhone 6 Plus, jichž si lidé koupili téměř o půldruhého milionu kusů více, než se předpokládalo. Čistý zisk firmy meziročně vzrostl o více než 13 procent.

Zatímco analytici předpovídali, že firma prodá nedávno představených telefonů přibližně 38 milionů kusů, lidé si jich koupili 39,27 milionů. To se pozitivně projevilo na tržbách, které oproti stejnému období loňského roku vzrostly o 12 procent z 37,5 miliardy dolarů.

Společnost dosáhla čistého zisku 8,5 miliardy dolarů, což je více než třináctiprocentní meziroční nárůst. Zisk na akcii činil dolar a 42 centů, což bylo o 11 centů více, než očekávali analytici.

Apple začal novou generaci chytrých telefonů prodávat na vybraných trzích 19. září, tedy skoro na konci uplynulého čtvrtletí. Jen za první tři dny jich podle dřívějšího vyjádření firmy prodal více než deset milionů.

Naopak prodej tabletů iPad klesl již třetí čtvrtletí za sebou a dosáhl 12,3 milionů kusů, což je o milion méně než v předchozím kvartálu. Loni ve stejném období jejich prodej překročil 14 milionů kusů.