Turisté slaví devadesátiny svého klubu

V Mladé Boleslavi očekávají příjezd tisíce turistů.

Letošní již osmatřicátý ročník tradiční celostátní akce pořádané na závěr každoroční turistické sezóny pod názvem Za posledním puchýřem se koná v rámci oslav devadesátého výročí založení Klubu českých turistů v Mladé Boleslavi. Účastníci si prohlédnou zajímavé lokality města i jeho okolí.
Mladoboleslavští pořadatelé přichystali program s autobusovými i pěšími výlety. Navíc návštěvníkům Mladé Boleslavi nabídnou prohlídku výrobních prostor místní automobilky Škoda Auto a jejího muzea s kolekcí produkce za uplynulých více než sto let. K relaxaci po náročném denním programu poslouží večerní koupání v bazénu u místní sokolovny a také sobotní takzvaná Puchýřovská zábava na hlavním sále Domu kultury v centru Mladé Boleslavi za moderování Petra Matouška z místního Divadýlka na dlani.
Mladoboleslavský Klub českých turistů byl pořadatelstvím mezi turisty prestižního podniku Za posledním puchýřem pověřený poprvé v osmatřicetileté historii. „Na přípravách a na organizaci čtyřdenní akce se podílí padesát lidí,“ prozradil Jan Žofka z pořadatelského štábu. A zdůraznil, že možnost nakouknout do zákulisí produkce automobilů přímo ve výrobních prostorách, je jedinečná příležitost, která se veřejnosti často nenaskytne. Kromě oficiálních Dnů otevřených dveří pořádaných vedením automobilky se tak děje jen při výjimečných příležitostech.
„Očekáváme, že do Mladé Boleslavi přijede více než tisíce turistů z celé republiky i ze zahraničí. Dva týdny před konáním jsme evidovali již sedm set předem přihlášených,“ dodal Jan Žofka. Kdo z nich plánuje v Mladé Boleslavi zůstat po celé čtyři dny oslav, využije k noclehu vskutku turisticky skromné podmínky v místní sokolovně nebo smluvně dohodnutých školních tělocvičnách.
K ryze turistickým aktivitám budou patřit sobotní autobusové zájezdy s návštěvami hradů Houska a Trosky, zámků v Loučeni a Dětenicích, rozhledny na Vrátenské hoře, jabkenické myslivny a obory, muzeí spisovatelů Hrabala, Šrámka, vojenské techniky v Ralsku a automobilů v Mladé Boleslavi. Při víkendových pěších pochodech vedou nenáročné trasy především údolím Jizery, případně podle hřebenu Chlumu.

Program turistických oslav
Čtvrtek 12. listopad – prohlídka města, muzea na hradě, paláce Templ, vyhlídkové věže, muzea Škoda Auto, Lorety v Kosmonosech, večer plavání v bazénu u sokolovny.
Pátek 13. listopadu – zájezdy do Kokořínska, Jablonecka, Nymburska, Českého ráje, okolí Ralska a prohlídka závodu Škoda Auto podle individuálního zájmu.
Sobota 14. listopadu – výlety na trasách 8, 12, 19, 25, 31, 34, 42 a 50 kilometrů v okolí Mladé Boleslavi se startem v 6.00 - 12.00 a cílem 10.00 - 18.00 hodin v Dukelské ulici. Večer Puchýřovská zábava od 20.00 hodin v mladoboleslavském Domě kultury.
Neděle 15. listopadu – výlety na trasách 12 a 20 kilometrů v okolí Mladé Boleslavi se startem v 7.00 - 10.00 a cílem 9.00 - 14.00 hodin v Dukelské ulici.