Tváře. Inspirace Michaely Bartoňové

Galerie Pod Věží vystavuje do konce června loutky a obrazy Michaely Bartoňové. Ta na vernisáži zahrála loutkové divadlo.

Ukázat vlastnoručně vyrobené loutky přijela do Karviné pražská umělkyně Michaela Bartoňová. Výstavu v Galerii Pod Věží zahájila divadelním představením.
„První loutka, kterou jsem vytvořila, účinkovala v představení s názvem Třináctery hodiny, která přesně to byla, si už ale nevzpomínám,“ přiznala Bartoňová. Při výrobě loutek se výtvarnice inspiruje ve tvářích lidí. Její předlohou je často jen vlastní fantazie. Čas, který zabere výroba jedné loutky, odhaduje i sama Bartoňová jen těžko. „Výtvarnice musí dílu vdechnout ten správný výraz, což někdy může trvat i čtrnáct dní. Obecně ale postava velká šedesát centimetrů zabere dvěma lidem týden nepřetržité práce. Nejobtížnější část při výrobě loutky jsou bezpochyby ruce. Ty mohou totiž vyjádřit mnoho pocitů. Také proto zhotovuji jejich ruce poměrně velké, výraz je pak ještě silnější,“ vysvětlila Bartoňová.

Dřevěná záložka na knihy

Návštěvníky zaujalo i jiné využití loutek. „Někdo si loutku posadí do knihovny mezi knihy. To mě velmi překvapilo. Knihy pak nekloužou do boku. Z výstavy jsem nadšená a rozhodně se přijdu podívat znovu, tentokrát i s dětmi,“ podělila se o své pocity Eva Haklová. A nebyla jediná, koho výstava okouzlila. „Všechna díla mají něco do sebe. Krásné prostředí dotváří tu pravou atmosféru v síni,“ myslí si Šárka Králová. Výstavu s názvem Loutka hrou mohou lidé v galerii na Masarykové náměstí v Karviné vidět až do 30. června.