Twitter jmenoval generálním ředitelem spoluzakladatele Dorseyho

Jack Dorsey (2009)

Jack Dorsey (2009) Zdroj: Brian Solis, CC BY 2.0, wiki

Americká společnost Twitter jmenovala svým stálým generálním ředitelem spoluzakladatele firmy Jacka Dorseyho (38). Dorsey po rezignaci někdejšího generálního ředitele Twitteru Dicka Costola k letošnímu 1. červenci vykonával tuto funkci pouze přechodně.

Dorsey zároveň zůstane šéfem rychle rostoucí společnosti pro mobilní platby Square, u jejíhož vzniku rovněž stál a s jejímiž akciemi by se podle zdrojů agentury Reuters mohlo letos začít obchodovat na burze. Kromě toho bude nadále členem správní rady Twitteru, nebude ale už jejím předsedou.

Působení Dorseyho v čele obou firem, tedy Twitteru a Square, by mohlo vyvolat střet zájmů. Někteří investoři již vyjádřili pochybnosti nad tím, zda Dorsey může vést obě firmy. Podle jiných investorů je však schopen zastávat obě tyto funkce souběžně a oproti roku 2008, kdy byl z funkce generálního ředitele Twitteru vyhozen, se prý jeho manažerské schopnosti zlepšily.

Akcie Twitteru před začátkem dnešního obchodování na Wall Street přidávaly více než dvě procenta. Twitter je bezplatnou službou, jejímž prostřednictvím uživatelé mohou sdělovat krátké vzkazy v délce do 140 znaků. Po celém světě má Twitter stovky milionů uživatelů, předloni firma vstoupila na newyorskou akciovou burzu.