Twitter na burze zazářil, v IT oboru však byly i větší trháky

Twitter, ilustrační foto

Twitter, ilustrační foto Zdroj: skipprichard.com

Americká mikroblogovací síť Twitter odstartovala svůj vstup na burzu NYSE raketovým úspěchem, konkrétně růstem o 73 procent na konečných 44,90 dolaru za první den. Mezi technologickými firmami však burzy zaznamenaly daleko větší trháky jako třeba Ebay nebo Yahoo.

V jednu chvíli byl růst akcií Twitteru téměř 90 procent. Tržní hodnota Twitteru se podle newyorské burzy přechodně dostala až přes 30 miliard dolarů, v přepočtu více než 600 miliard korun.

Největším akcionářem Twitteru je spoluzakladatel podniku Evan Williams, který má 56,9 milionu akcií. To představuje zhruba desetiprocentní podíl. Při ceně 45 dolarů za akcii hodnota tohoto podílu přesahuje 2,5 miliardy dolarů. Dolarovým miliardářem je při tomto kurzu také další spoluzakladatel Jack Dorsey, který vlastní přes čtyři procenta akcií Twitteru.

Analytici hovoří o nejvýznamnější primární emisi (IPO) tohoto roku. Ta se ale nemůže srovnávat s úspěchem, který kdysi zaznamenala elektronická aukční síň Ebay, jejíž cenné papíry v první den obchodování na Nasdaqu vyrostly o 164 procent. Podobný úspěch zaznamenala i firma Yahoo - její akcie vyrostly během prvního dne na burze Nasdaq o 153 procent. Nicméně ne každé technologické firmě se hned dařilo. Například tvůrce her Zynga se po prvním dnu dokonce propadl o 5 procent.

Růst akcií technologických firem první den na burze2982263:normal690:true:trueZdroj: Mashable, Yahoo Finance