Twitter poprvé zveřejnil výsledky. Tržby mu rostou, ale prodělává

Twitter, ilustrační foto

Twitter, ilustrační foto Zdroj: skipprichard.com

Sociální síť Twitter poprvé zveřejnila své finanční výsledky. Firma v uplynulých letech vykazovala silný růst tržeb, ale byla ztrátová. Vyplývá to z materiálů k plánovanému vstupu společnosti na burzu. Twitter chce prodejem akcií získat miliardu dolarů.

Twitter od svého vzniku v roce 2006 nikdy nevykázal zisk. Její celková ztráta od té doby dosáhla 419 milionů dolarů. V letošním prvním pololetí firma prodělala téměř 70 milionů ve srovnání se ztrátou přes 49 milionů dolarů před rokem. Tržby se však více než zdvojnásobily na 254 milionů dolarů.

Téměř 90 procent příjmů Twitteru v prvním pololetí pocházelo z reklamy. Údaje o hospodaření Twitteru jsou podle agentury Reuters zhruba v souladu s očekáváním analytiků. „Bylo by překvapením, kdyby měli zisk,“ prohlásil analytik Brian Wieser ze společnosti Pivotal Research Group.

Twitter je bezplatnou službou, jejímž prostřednictvím si uživatelé mohou sdělovat vzkazy ve zprávách o délce do 140 znaků. Společnost uvedla, že má v současnosti přes 218 milionů aktivních uživatelů, kteří posílají 500 milionů zpráv denně.

Twitter oficiálně oznámil plány na uvedení akcií na burzu minulý měsíc. Analytici předpokládají, že primární emise akcií podniku bude investory přijata příznivě. „Sociální média jsou v kurzu,“ prohlásil podle serveru BBC internetový analytik Lou Kerner.

Primární emise Twitteru je nejvíce očekávaným vstupem na burzu od loňského debutu sociální sítě Facebook. Podle některých odhadů by tržní hodnota Twitteru mohla činit až 15 miliard dolarů (přes 280 miliard Kč). Největším akcionářem společnosti je nyní její spoluzakladatel a bývalý generální ředitel Evan Williams s dvanáctiprocentním podílem.

Twitter si vybírá, na které burze zapípá