Twitter snížil čtvrtletní ztrátu, počet uživatelů ale neroste

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Repro Strategie

Americká internetová společnost Twitter zklamala investory, když oznámila, že se jí ve 4. čtvrtletí roku 2015 nepodařilo získat nové pravidelné uživatele. Čtvrtletní ztrátu Twitter snížil na 90,2 milionu USD (2,2 miliardy korun) a příjmy vzrostly o 48,3 procenta.

Firma uvedla, že počet lidí, kteří její službu využívají nejméně jednou měsíčně, zůstal zhruba stejný jako před třemi měsíci. Je jich tedy asi 320 milionů. Analytici přitom předpokládali nárůst počtu uživatelů na 323 milionů. Příjmy ve čtvrtém čtvrtletí stouply o 48,3 procenta na 710,5 milionu USD (17 miliard korun). V říjnu firma uvedla, že ve čtvrtém čtvrtletí čeká příjmy v rozmezí 695 milionů až 710 milionů dolarů.

Na první čtvrtletí předpovídá společnost příjmy mezi 595 miliony a 610 miliony USD. Analytici přitom v anketě agentury Reuters očekávají v průměru příjmy až 627,1 milionů USD. Čistá ztráta klesla ve čtvrtém čtvrtletí na 90,2 milionů USD (2,2 miliardy korun) z loňských srovnatelných 125,4 milionů USD (tři miliardy korun).

Twitter je bezplatnou službou, jejímž prostřednictvím uživatelé mohou sdělovat krátké vzkazy v délce do 140 znaků. V roce 2013 firma vstoupila na newyorskou akciovou burzu. Dnes Twitter rovněž oznámil, že změní systém řazení zpráv na uživatelských stránkách. Namísto tradičního chronologického řazení bude vyhodnocovat význam jednotlivých sdělení pro konkrétního uživatele.

Na nejvyšších pozicích se tak budou zobrazovat vybrané zprávy, u kterých bude Twitter předpokládat, že uživatele nejvíce zaujmou. Podobný systém vyhodnocování důležitosti zpráv pro jednotlivé uživatele již používá například konkurenční sociální síť Facebook.