Týden knihoven si získal mladé čtenáře

Dospělí i děti si užili besed a výstav.

V týdnu od 5. do 9. října se v rámci Týdne knihoven i v Mladé Boleslavi konala řada akcí určených čtenářům.
Ti malí se například zdarma mohli do knihovny přihlásit. Pokud je navíc přivedl již zaregistrovaný kamarád, sám dostal knihu. Přihlásilo se jich čtyřiašedesát. „Jsme spokojení, je to víc než v dřívějších letech,“ říká Marie Koderová z dětského oddělení knihovny.
Tam pozvali také na besedu spisovatelku Alenu Ježkovou. „Je pravda, jak jsem se dočetla na internetu, že jste na název knihy přišla ve sprše?“ ptala se autorky historických knih pro děti Andrea Krajíčková z 5. A boleslavské 3. základní školy. Na její prosbu také spisovatelka po pověsti o nedalekém Bezdězu přečetla ještě úryvek ze své knihy Prahou kráčí lev. Ten spolužáka Andrey Štěpána Švandu zaujal natolik, že si knížku hned po besedě koupil.
Na své si ale přišli i dospělí. Už v pátek 4. října začala v pobočce Severní město výstava o Karlu Čapkovi, která je k vidění do 26. října. O pět dní déle bude přístupná expozice o Tanzanii v oddělení pro dospělé. Tu navíc ve čtvrtek doplnilo povídání o této zemi z úst cestovatelky Ilony Bittnerové.
„Přivezla ukázky tamějšího umění, některé předměty si lidé mohli koupit,“ říká ředitelka knihovny Věra Mimrová. V nabídce byla i přáníčka vyrobená tanzanskými dětmi ulice.
„Sama jsem si odnesla tašku z ebenového dřeva a korálky,“ říká ředitelka Mimrová s tím, že návštěvníků na jejich akce obvykle chodí víc. „Odvedl nám je boleslavský Týden zdraví. Doufejme, že se příští rok už s Týdnem knihoven nesejde,“ věří Mimrová.