Tyranů přibývá, musí z domu

Letos už břeclavští a hodonínští policisté vykázali na deset dní z domu devět násilníků. Loni jich za celý rok bylo deset.

Urážky, vyhrožování a bití. Manželé z Hodonínska dlouho přehlíželi násilnické sklony svého šestnáctiletého syna.

„Dej mi ty peníze, nebo tě zabiju. Prohodím tě dveřmi jako minule, nebo ti rozkopu rypák,“ řval mladík na svou matku. Chtěl po ní peníze. Protože je nedostal, chytil ji pod krkem za svetr a cloumal s ní, až narážela hlavou do skříně.

Přibývají mladí násilníci

Rodičům, kteří jeho chování snášeli nejméně tři čtvrtě roku, došla trpělivost. Využili zákona o domácím násilí a vykázali syna na deset dní z domu. Hned potom zamířil do diagnostického ústavu.

„Vykázání z domu se netýká pouze manželů nebo partnerů. Poslední dobou musíme řešit také případy, kdy děti zaútočí na své rodiče,“ sdělil smutnou bilanci mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník. Od začátku roku tam policisté vykázali z domu čtyři násilníky. Loni jich bylo dokonce devět a v roce 2007 čtyři.

Podobné jsou policejní statistiky na Břeclavsku.

Zaútočil znovu a opilý

Někteří domácí tyrani se ke svým obětem po uplynutí zákonem stanovené doby mohou vrátit. Syn, kterého hodonínští policisté vykázali z domu, protože fyzicky i psychicky trýznil svou matku, se však vrátil předčasně. Dva dny poté, co na ni křičel, že ji zapíchne vidlemi a zabije ve spánku, se připotácel opilý domů. Jak později prokázala zkouška, měl v krvi 2,2 promile alkoholu.

„Nohou vykopl zamčené vstupní dveře a v domě zůstal až do příjezdu hlídky,“ popsal výtržníkovo chování policejní mluvčí Zámečník.