Uber v Praze zdražuje. Chce přilákat více řidičů

Uber, San Francisco.

Uber, San Francisco. Zdroj: Jan Sedlak

Alternativní taxislužba Uber v Praze zdražuje svoji levnější kategorii UberPop. Zatímco dříve činila nástupní taxa 20 korun a řidiči si účtovali deset korun za kilometr, za nasednutí do vozu nyní zákazníci zaplatí 30 korun a za ujetý kilometr 12 korun. Pro kratší trasy navíc přibylo minimální jízdné 50 korun.

V poslední době se tak jedná o další zdražení Uberu v České republice. Už v říjnu navyšoval ceny ve své luxusnější kategorii UberBlack.

Uber chce zdražením navýšit odměnu pro své řidiče a přilákat nové. „Nejlepší způsob, jak příjezdovou dobu udržovat na pouhých několika minutách, je zajistit dostatek partnerských řidičů,“ uvedla marketingová manažerka firmy Barbora Polachová. Uber chce zkrátit svůj současný průměrný čas dojezdu, který je podle společnosti pět a půl minuty.

Podle loňského sdělení ministerstva dopravy služba pravděpodobně odporuje českým předpisům. Společnost v Česku podniká od minulého léta, kdy zavedla smluvní přepravu limuzínami. Podle Patricka Studenera, který má rozjezd společnosti v evropských zemích na starosti, aplikace Uber všechny podmínky splňuje.

Screenshot z aplikaceScreenshot z aplikace UberScreenshot z aplikace Uber | Tereza Zavadilova

Konkurenti
Největší pražská klasická taxislužba AAA Taxi má nástupní taxu 40 korun a jezdí od 17 korun za kilometr. U Tick Tacku Radima Jančury zaplatí zákazník stejně, s předplacenou kartou zaplatí 25 korun za kilometr. U alternativy Uberu Liftago si řidič sám určuje, kolik chce za jízdu zaplatit. Podle jeho statistik se průměrná cena pohybuje kolem 20 korun za kilometr.

Henry Farber: Odpůrci Uberu vedou prohranou bitvu, pokrok nezastaví