Ukradli jsme čtyři kola

Čtyři z pěti kol mohou ukrást zloději na veřejných místech v pátek odpoledne, aniž by si toho kdokoli všimnul.

Přivazujete kolo ke kolostavům nebo pouličním lampám? Možná byste se o něj měli začít bát. Redaktoři Sedmičky zjistili, že pokud si zloděj vybere váš bicykl, má osmdesátiprocentní šanci, že na něm také odjede.

Sedmička udělala test, při němž postupovala vždy stejně: redaktorka uzamkla kolo a poté, co odešla, k němu přišel její kolega. Vytáhl pilu na železo a začal přeřezávat zámek.

První místo: rušná Lannova třída. Kolo se opírá o lampu a redaktor vytahuje pilu z tašky. Nikdo z kolemjdoucích si ho nevšímá. Je pátek 22. května, 14:30 hodin, procházejí tudy desítky lidí. Povídají si, lížou zmrzlinu a zloděje nevnímají, ani když stojí jen dvacet centimetrů od něj.

Jiná je situace u nádraží. Pilu tu lidé zaregistrují. Ale udělají něco? Kdeže. Když redaktora míjí dívka s krabicí v ruce, usměje se na něj a několikrát se otočí. Nepokusí se zloděje zastavit. Připadá jí to vtipné.

„Co tu děláš, kradeš?“ To slyší redaktor jen jednou - před základní školou v Čéčově ulici na Pražském předměstí.

Minou ho tu tři lidé, žena po padesátce se u něj zastaví. „Jsem ze sídliště, tam se často krade. Tak se o věci kolem sebe zajímám,“ vysvětluje. A je hrdá na to, že jako jediná projevila „občanskou angažovanost“.

Zato na Palackého náměstí to vypadá, jako by tu byli místní na krádeže zvyklí. Přímo kolem redaktora prochází žena, zastaví se a upřeně sleduje řezání zámku. Nic neřekne. Rozhlédne se kolem sebe a odchází.

Z policejních statistik přitom můžete získat dojem, že jsou Budějovice bezpečné město. Za první čtvrtletí letošního roku se ve zdejších ulicích oficiálně ztratilo jen pět kol.

„Obecně se dá říct, že se počet krádeží snižuje,“ říká mluvčí budějovických policistů Regina Tupá. Ve stejném období loňského roku statistiky podchytily osmačtyřicet takových případů.

Lidé však možná jen přestali krádeže hlásit. A zloděje přehlížejí. Redaktor Sedmičky se o tom přesvědčil také u Igy Centra. Když začal pilovat zámek, uvazovali vedle něj kola další cyklisté. Asi dva metry od něj postávali dva muži a povídali si. Chvílemi to vypadalo, že spolu řeší, co se děje vedle nich. Nikdo ale nezasáhnul.

Scénář pozměnila Sedmička u pošty vedle obchodního domu Družba. Blízko kolostavu tam postávaly dvě skupinky lidí: čtyři ženy a dva muži. Redaktorka zaparkovala kolo do stojanu a poté, co odešla, přišel redaktor, pohrál si se zámkem a bicykl odvedl. Lidé dál pokračovali v hovoru.

Závěr? Ukrást kolo na ulici je velice jednoduché. Zámky jen ztíží zloději práci, řezat či štípat ale může jakkoliv dlouho. Téměř nikdo mu nevstoupí do cesty a ani se nepokusí zavolat policii.