Ukrajinský terénní bus vyráběný na Slovensku si může klient upravit v konfigurátoru

Torsus Praetorian

Torsus Praetorian Zdroj: Torsus

Torsus Praetorian
Torsus Praetorian
Torsus Praetorian
Torsus Praetorian
Torsus Praetorian
19
Fotogalerie

Terénní busy Torsus s pohonem všech kol vyrábí firma se sídlem v Praze. Nyní si zákazníci mohou přehledně vytvořit vlastní specifikaci.

Firma Torsus nabízí dva modely, menší Terrastorm a větší Praetorian, který jako by vypadl z postapokalyptického filmu. Oba využívají technologii německé automobilky MAN. Pohon prostornějšího z nich zajišťuje šestiválec s výkonem 213 kW. Pro větší pohodlí zákazníků spouští Torsus digitální konfigurátor, který poskytuje přehled o možnostech výbavy.

Z údajů plyne, že Praetorian má v základu devítistupňovou manuální převodovku a pneumatiky Michelin XZL Grade nebo Analog v rozměru 395/85 na dvacetipalcových kolech. Bez příplatku je možné volit volant na pravé či levé straně. Připlatit si lze za dvanáctistupňový automat MAN Tipmatic, pakety pro vyšší brodivost, baterie o vyšší kapacitě a výkonnější alternátor, a dokonce i za češtinu pro displej palubního počítače.

Elektromobilita: jaké jsou plány EU a světa?

Video placeholde
• Videohub

Z hlediska funkční výbavy si lze dopřát přední i zadní navijáky, ochranné rámy, elektricky výsuvný nástupní stupínek, transportní rámy na střechu nebo automatické ufukování a dofukování pneumatik pro lepší jízdní vlastnosti v terénu. K doplňků patří venkovní osvětlení, různé konfigurace dveří či parkovací kamery.

Praetorian je nabízen v devíti barvách, může mít sedačky z látky nebo eko kůže, tři typy podlahy nebo různě silnou klimatizaci podle místa využití. V základu bez jakýchkoli příplatků vyjde na 175 tisíc eur, zhruba 4,5 milionu korun.

Kde se tenhle extrémní mikrobus vzal? Možná to překvapí, ale Torsus Praetorian vznikl na Ukrajině a vyrábí se na Slovensku. Na tento vůz je Ukrajina mimořádně hrdá, přičemž má symbolizovat také její nezavilost. I proto je Praetorian používán jako jedno z oficiálních vozidel při státních návštěvách. V této roli slouží nejen jako vozidlo ochranky, ale také jako ambulance.

Další články ze světa motorismu najdete na webu autorevue.cz >>>