Jádro zvolna zelená. Rolls-Royce získal miliardy na vývoj malých jaderných reaktorů

Malý modulární jaderný reaktor na vizualizaci Rolls-Royce

Malý modulární jaderný reaktor na vizualizaci Rolls-Royce Zdroj: Rolls-Royce

Možná budoucnost jaderné energetiky čili vizualizace malého nukleárního reaktoru společnosti Rolls-Royce.
Jaderné elektrárny ve Francii pokrývají spotřebu země ze 72 procent. (ilustrační foto)
Letecké motory Rolls-Royce
Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí?
5
Fotogalerie

Výrobce leteckých motorů a vojenských technologií Rolls-Royce pokročil ve vývoji malých jaderných elektráren. Konsorcium vedené britskou společností investuje do vývoje minireaktorů během zhruba tří let 405 milionů liber, více než třináct miliard korun. První jaderná minielektrárna by měla začít fungovat počátkem roku 2030, informuje zpravodajský web Financial Times.

Malé modulární reaktory (Small Modular Reactors) mají začít poprvé fungovat v bývalých jaderných lokalitách ve Walesu a v Cumbrii, hrabství na severozápadě Anglie. Výrobce předpokládá, že v Británii postaví deset až patnáct jaderných minielektráren.

Návrh Rolls-Royce získal britskou vládní podporu ve výši 210 milionů liber poté, co společnost pohrozila ukončením vývoje. Stát do projektu investuje vzhledem k tomu, že jaderná energetika, pokud by byla uznána za bezemisní, by pomohla splnit jeho závazek dosáhnout uhlíkové neutrality.

I Evropská komise se přiblížila uznání jádra za ekologicky čistý zdroj energie. Její expertní orgán dospěl v březnu po několikaměsíčním zkoumání k závěru, že jaderná energie nezpůsobuje více škody člověku či přírodě než další zdroje označované za čisté.

Video placeholde
Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? • Videohub

S financováním vývoje skupině Rolls-Royce pomohou také americká energetická společnost Exelon Generation a firma BNF Resources. Ze svých zdrojů firmy investují celkově 195 milionů liber. 

Vládní závazek financovat malé reaktory oznámil v úterý vládní tajemník pro podnikání, energetiku a čistý rozvoj Kwasi Kwarteng. „Pro Spojené království je to příležitost k širšímu využití ‚zelené‘ energie, která nám může zajistit větší energetickou nezávislost,“ uvedl.

Vývojem malých jaderných reaktorů s využitím vlastních technologií se zabývají také další vyspělé země včetně Spojených států nebo Francie.

Konsorcium s Rolls-Royce v čele využije získané počáteční finance k přizpůsobení svého návrhu tak, aby vyhověl přísným britským předpisům v oblasti jaderné energetiky. Tento proces by měl trvat až čtyři roky. 

První minielektrárna o výkonu 470 megawattů by měla být dokončena na začátku roku 2030. Pro srovnání, každý ze čtyř bloků jaderné elektrárny Dukovany má výkon 510 megawattů. Jedna minielektrárna by měla pokrývat potřeby zhruba jednoho milionu domácností.

Společnost již dříve uvedla, že jednotková cena prvních pěti reaktorů SMR bude pravděpodobně 2,2 miliardy liber, u dalších má klesnout na 1,8 miliardy liber. Celý projekt by do roku 2050 mohl v regionech Spojeného království vytvořit až čtyřicet tisíc pracovních míst. 

Výhoda minireaktorů spočívá v tom, že je lze vyrábět sériově. „Hlavní inovací je využití prefabrikovaných částí vyrobených za pomoci digitálního sváření a robotické kompletace tak, že mohou být snadno dopraveny na určené místo a pospojovány,“ vysvětluje ředitel pro technologie Rolls-Royce Paul Stein.

Slibuje si od toho citelné snížení nákladů na stavbu jaderných elektráren, což se promítne do snížení cen energií. Další výhodou minielektráren jsou i prostorové nároky. Na rozdíl od plnohodnotných jaderných elektráren by minielektrárna potřebovala plochu zhruba dvou fotbalových hřišť. 

Otázce modulárních reaktorů se dlouhodobě věnuje také energetická skupina ČEZ prostřednictvím dceřiné firmy ÚJV Řež. Podle Marka Ruščáka, který v Řeži vede výzkumný projekt miniaturního jaderného reaktoru Energy Well, by tato technologie mohla způsobit průlom na trhu.