České dráhy jednají o koupi autobusového dopravce Vydos Bus

Ivan Bednárik, České dráhy

Ivan Bednárik, České dráhy Zdroj: E15 Michael Tomeš

České dráhy pokročily v procesu nákupu vlastního autobusového dopravce. Podnik obdržel několik nabídek, které nyní analyzuje. Dráhy jednají například s vyškovskou společností Vydos Bus, potvrdila deníku E15 mluvčí ČD Vanda Rajnochová. Na záměr ČD upozornil deník E15 koncem srpna.

Na zajištění dopravy během četných výluk na železnici si dráhy v současnosti objednávají externí autobusové dopravce. Pořízením vlastního dopravce chtějí ušetřit. „Dává nám smysl, abychom si vzhledem k vysokým cenám od externích dodavatelů zajišťovali náhradní autobusovou dopravu vlastními silami a snížili tím náklady. Jednáme se společností Vydos Bus a jsme ve fázi právního, technického a ekonomického prověřování,“ uvedla Rajnochová.

Dráhy mají zájem o Vydos Bus jako celek, tedy včetně techniky a zaměstnanců. Výši zvažované investice a další podrobnosti mluvčí neuvedla.

Podle výroční zprávy Vydos Bus za minulý rok se společnosti meziročně propadly tržby z osmdesáti milionů korun na 37 milionů korun, z předloňského čistého zisku 8,8 milionu korun se v pandemickém roce 2020 stala ztráta převyšující milion korun. Dle rejstříku skutečných majitelů patří Vydos Bus se sídlem v Brně podnikateli Petru Bezouškovi.

Ke konci loňského roku měl dopravce 142 řidičů a celkem 165 zaměstnanců, kterým v průměru platil necelých 33 tisíc korun měsíčně. Loni prováděl přepravy převážně na základě smluv o veřejných službách ve veřejné linkové dopravě ve Vyškově a v okolí.

Dráhy každoročně za služby externích dopravců platí téměř miliardu korun. „Provozováním autobusů po vlastní ose by dráhy významně ušetřily. Ne vždy se nám podaří v otevřené a transparentní soutěži dosáhnout toho, že by se jí zúčastnilo víc účastníků a my bychom tím dosáhli normální ceny. Zaplatit ale musíme,“ řekl v zářijovém rozhovoru pro deník E15 generální ředitel ČD Ivan Bednárik.