Úleva pro životní prostředí? Platba kartou je šetrnější než hotovost, tvrdí studie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Používání karty namísto hotovosti může pomoci chránit životní prostředí, vyplývá z analýzy nizozemské centrální banky. Zatímco energie spotřebovaná při placení kartou by mohla rozsvítit osmiwattovou žárovku na zhruba 90 minut, v případě používání hotovosti jsou to dvě hodiny.

Placení v hotovosti totiž s sebou nese energetickou spotřebu, která není na první pohled zřejmá. Například k výrobě mincí je potřeba cín a měď, s čímž se pojí jak těžba, tak zpracování surovin. Převážení hotovosti zase znamená spotřebu paliva a elektřinu spotřebovávají i samotné bankomaty, píše agentura Bloomberg. U placení kartou spotřebovávají energii jenom platební terminály v jednotlivých obchodech, jejichž energetická náročnost je ale nižší.

Přestože by placení kartou bylo šetrnější k životnímu prostředí, v kontextu celé ekonomiky se jedná jen o nepatrné snížení znečištění. Obě metody plateb se na emisích uhlíku celé nizozemské ekonomiky totiž podílejí dohromady jen zhruba 0,015 procenta.

V eurozóně bylo před dvěma roky v oběhu 19 milionů bankovek a 116 milionů mincí. Na znečištění životního prostředí se nejvíce podílí rozvoz hotovosti, který představuje 39 procent emisí uhlíku, výroba mincí s 29 a bankomaty s 24 procenty.