Umělá inteligence se snažila dělat košile. Skončilo to fiaskem

Umělá inteligence se snažila dělat košile. Skončilo to fiaskem. Ilustrační foto.

Umělá inteligence se snažila dělat košile. Skončilo to fiaskem. Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Umělá inteligence v současné době pomáhá objevovat nové exoplanety, bojovat proti duševním chorobám či třeba luštit záhadný Voynichův rukopis. S některými věcmi si však stále neporadí. Ukázkovým příkladem může být… výroba oblečení.

Projekt Original Stitch měl uživatelům umožnit nechat si udělat košili pouze na základě předlohy v podobě jediné fotografie jiné podobné košile. Jelikož nakupovat tento typ zboží on-line není vůbec jednoduché (řadě lidí prostě nezbývá než doufat, že jim vybraný model sedne), šlo o nesporně skvělý nápad.

Jediný problém spočíval v tom, že jeho provedení už rozhodně tak skvělé nebylo. Pavel Alpeyev a Jason Clenfield z Bloombergu si několik takových košilí na zkoušku objednali a byli nepříjemně zklamáni.

Jedna košile měla příliš dlouhé rukávy a současně byla těsná kolem hrudníku. Druhá na tom byla podobně. A třetí už nešla vůbec zapnout.

Nikoho proto asi nepřekvapí, že v prosinci byla tato služba vypnuta. Duchovní otec Original Stitch, Jin Koh, Alpeyevovi a Clenfieldovi oznámil , že jeho výtvor je očividně „stále v beta verzi“.

Koh ovšem nehodil flintu do žita a začal pracovat na vylepšené verzi svého softwaru, která by mohla být uvolněna v průběhu letošního roku. Podle dostupných informací tentokrát bude vyžadovat tři fotografie: požadované košile a hrudníku jejího budoucího nositele (zepředu i zezadu).

Článek vyšel na serveru VTM >>>