Unikátní hotelový komplex s jízdárnou v Pecínově na Benešovsku čeká dražba

Luxusním hotelem stejně jako proslulým chovem koní, tenisovými turnaji a impozantní rozlohou poskytující velký prostor pro jezdectví i další sporty byl v minulých letech populární ojedinělý areál v Pecínově poblíž Benešova u Prahy. Nyní se nachází v insolvenci a 25. května jej čeká dražba, kterou realizuje společnost Naxos, první dražebník v zemi. Celková výměra pozemků, na nichž se komplex nachází, činí 712 820 metrů čtverečních. Nejnižší podání je 80 milionů korun.

Pecínovský komplex nacházející se uprostřed přírody zhruba 50 kilometrů od Prahy byl zrekonstruován v roce 1999. Je ojedinělý mimo jiné díky své architektonické výjimečnosti i historii, která je s ním spojená. A tradice chovu koní sahá až do 18. století do dob panování Marie Terezie, kdy už zde byl hřebčín.

„Je to unikátní transakce. Činnosti, jako je chov koní, nejsou zpravidla provozovány jako primárně výdělečný byznys. Investuje do nich většinou někdo, kdo má dostatečný zdroj peněž z jiných činností a koně jsou pro něj spíše emocionální, srdeční záležitostí. Objektivní tržní hodnota nemovitosti je pak poměrně těžko stanovitelná, protože běžně používaná ekonomická kritéria v takovýchto případech nepříliš fungují,“ říká obchodní ředitel Naxosu a renomovaný odborník na realitní trh Libor Nevšímal. Dodává, že Naxos v minulosti realizoval jedinou podobnou transakci, když prodával velkoryse pojatou zemědělskou usedlost v Roubíčkově Lhotě rovněž na Benešovsku, jejíž součástí byl i chov koní.

Areál sestává převedším ze čtyř architektonicky hodnotných budov tvořících obdélník. Mezi nimi dominuje hotel s kapacitou 120 lůžek a pokoji ve viktoriánském a gregoriánském stylu a také restaurace, která vznikla z barokní budovy původní sýpky a zachovala si styl takzvaného selského baroka. Uprostřed obdélníku jsou letní terasa této restaurace a venkovní bazén. Další část rozsáhlého areálu tvoří mimo jiné moderní krytá jezdecká hala, parkúr, tenisové kurty, tři rybníky a výběh a pastviny. Zatímco za rakouské císařovny se tu chovali koně především pro armádu, stal se Pecínov v nedávno minulé době známý díky velmi kvalitnímu chovu fríských koní vhodných mimo jiné na drezúru.