Únos Aničky. Pro policii případ desetiletí

Stopy pohřešované Anny Janatkové končí v místech, kam se bojí vstoupit i dospělí.

Projít svažující se pěšinou v ulici Pod Písečnou, kde končí stopy devítileté žákyně čtvrté třídy Anny Janatkové, je o strach i pro dospělého.

Cestu místy lemuje protržený plot do zanedbaných zahrádek, hromádky odpadků a uválená tráva. Nikde ani živáčka, jen občas tudy projdou policisté místního oddělení v Bohnicích.

„Taky jsme se divili, že tudy chodí děti. Máme tu ještě zvýšený dohled,“ podotýká jeden ze tří strážců zákona.

Neklid ve škole

K základní škole Na Šutce je odtud sotva pár minut.

V budově vládne smutek, který se učitelé snaží mírnit, jak se dá. Denně se schází krizový tým, který tvoří kromě ředitele školy Aniččina třídní učitelka, její asistentka a výchovná poradkyně.

„Je to děsuplná situace, na kterou nejsme připraveni, takže konzultujeme postupy s psychology. Rodičům jsme nabídli setkání s odborníky, aby věděli, jak doma o celé události mluvit s dětmi. Na druhé straně bychom neradi v duších dětí i dospělých jitřili dramata,“ říká ředitel školy Zbyněk Drozda.

Včera pracovala psycholožka ve vyučování se žáky čtvrté třídy, kam Anička chodí, odpoledne byla k dispozici zájemcům z řad rodičů. Na svých webových stránkách škola zveřejňuje kontakty na další odborníky i na Facebook, kam lidé svěřují své pocity a názory.

Policie radši mlčí

Po školačce strážci zákona marně pátrají od minulé středy. Do uzávěrky tohoto vydání ji nenašli. Policejní mluvčí Andrea Zoulová má doma také malou dcerku a nezastírá, že ji každý noční telefon zvedá z postele.

„Pokaždé věřím, v dobrou zprávu, ale ta stále nepřichází. Zatím platí všechny verze, z nichž ta nejméně pravděpodobná je útěk z domova,“ říká policistka.

Konkrétnější být odmítá a nechce se vyjadřovat ani ke spekulaci, že zmizení školačky může souviset s podnikatelskými aktivitami jejího otce. Narušilo by to vyšetřování. „Nemůžeme říct nic, co by Aničku mohlo ohrozit,“ vysvětluje.

Policisté podle ní neřešili podobný případ posledních deset let. Letos už strážci zákona pátrali po jednapadesáti dětech, z nich se hledají jen tři včetně Aničky. Kde jsou dvě zbývající, policisté vědí, do zahraničí je odvezl jeden z rodičů.