ÚOHS začal zkoumat prodej obchodních center Olympia firmě CPI

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal zkoumat prodej obchodních center Olympia v Teplicích a Mladé Boleslavi společnosti Czech Property Investments (CPI) miliardáře Radovana Vítka. Zahájil správní řízení.

Obchodní areály prodávají developerské a investiční firmy CA Immo a Union Investment Real Estate za 96 milionů eur, tedy asi za 2,4 miliardy korun. Oznámila to již dříve poradenská společnost Cushman & Wakefield. Podle odborníků jde o největší transakci v oblasti maloobchodu v České republice od roku 2008.

Obě obchodní centra jsou plně pronajatá. Komplex v Mladé Boleslavi nabízí k pronájmu 21 884 metrů čtverečních, v Teplicích 32 157 čtverečních metrů. Hlavním nájemcem v obou centrech je společnost Ahold provozující obchodní řetězec Albert. CPI patřila v roce 2010 mezi hlavní investory do podnikatelských nemovitostí v Česku. Celkem za ně dala kolem devíti miliard korun. Do maloobchodu směřovaly zhruba čtyři miliardy. Po společnosti RPG Byty finančníka Zdeňka Bakaly je CPI druhým největším vlastníkem nájemních bytů v Česku. Vlastní kolem 12 600 bytů na severu Čech i na Moravě. Skupina kontroluje a spravuje stovky tisíc metrů čtverečních obchodních ploch, kolem 60 tisíc čtverečních metrů kanceláří a 17 hotelů. Nedávno CPI od antimonopolního úřadu získala souhlas s koupí celkem sedm firem Office Star od skupiny PPF. Společnosti se zabývají pronájmem kancelářských prostor. Transakci povolil antimonopolní úřad bez podmínek. Podobně jako v aktuálním případě spojení firem řešil ve zjednodušeném řízení.