UPC spustí po celém Česku sdílenou síť

Free Wi-Fi.

Free Wi-Fi.

Telekomunikační operátor UPC testuje možnost bezplatného internetového připojení klientů i mimo jejich domov. „Projekt Wi-Free zkoušíme v Plzni. V létě ho rozšíříme do dalších oblastí. Ve zbytku republiky přitom půjde již o ostrý provoz,“ uvedl pro deník E15 generální ředitel firmy Frans-Willem de Kloet.

Projekt Wi-Free přitom UPC buduje i v dalších zemích, takže v budoucnu by se lidé s předplaceným internetem mohli na sdílenou síť připojovat i v EU a později i v USA. Firma testuje provoz sítě v Plzni se zapojením zhruba deseti tisíci uživatelů. Z výsledků vyplývá, že tam operátor zaznamenal téměř 200 tisíc připojení mobilních zařízení.

Výsledky považuje UPC za pozitivní. „Ze služby Wi-Free se během pilotního provozu v Plzni odhlásilo pouhé procento uživatelů,“ dodal de Kloet. Po ostrém spuštění bude moci síť využívat přibližně 440 tisíc zákazníků. Na každý účet půjde připojit až pět mobilních zařízení.

Po ostrém spuštění bude moci síť využívat zhruba 440 tisíc zákazníků

Služba funguje tak, že když má uživatel předplacený internet od UPC, tak se připojí například i na návštěvě, pokud jsou i hostitelé klienty UPC.

Jeho mobilní zařízení totiž využije oddělenou síť, do níž se bude stačit jednou přihlásit, a Wi-Free ho pak automaticky připojí vždy, když bude síť v dosahu. Wi-Free je přitom nezávislá na domácí Wi-Fi síti a jejím užíváním podle UPC nebude docházet ke zpomalování připojení.

Projekt je stejně jako interaktivní televizní videotéka Horizon dalším z počinů, které mají pomoci firmě přilákat nové zákazníky a vymanit se ze ztrát v nichž se v Česku nachází od roku 2007.

Rozhovor se šéfem UPC čtěte ve čtvrtečním vydání deníku E15