Uplynulý rok v Berouně byl ve znamení objížděk a kulturních akcí

V roce 2008 se v Berouně konaly desítky akcí. Kromě dovádění na nově postavených sportovištích mohli obyvatelé města hrozit v kotli přímo pod radnicí na hard core.

Uplynulý rok 2009 byl v Berouně na události poměrně bohatý. Kromě dnes již tradičních akcí, jako je masopust, Vodácký maraton, jarní a podzimní Hrnčířské trhy, závody dračích lodí na Berounce, multikulturní festival Berounské hradby nebo festival klasické hudby Talichův Beroun, položili pořadatelé základy dalších kulturních podniků a otevřely se brány nových zařízení.
Sto lidí může mít sto názorů. Pro někoho je nejvýznamnější událostí roku něco, co ostatní nemusí vyvádět z letargie. Jiní naopak považují za největší událost roku akci, kterou jiní ani nezaznamenali. Budiž tedy následujících sedm bodů pouze letmým ohlédnutím za uplynulým rokem.

1 Majitelé berounské a hořovické nemocnice ze společnosti Jessenia otevřeli 19. ledna v Hořovicích nové oddělení pro matky s dětmi. K tradiční gynekologii tak přibylo oddělení šestinedělí a novorozenecké oddělení s moderními sály. Komplex s odborným zázemím přiblížil nemocnici konceptu Baby Friendly Hospital, tedy nemocnic přátelských k dětem, který splňuje náročné požadavky Dětského fondu OSN UNICEF. V berounské nemocnici pak na den vzkříšení, 11. dubna, nechali akcionáři společnosti vysvětit opravenou kapli. Svatou liturgii odsloužil nejvyšší představitel pravoslavné církve u nás a na Slovensku, Jeho Blaženost Kryštof, arcibiskup pražský, metropolita českých zemí a Slovenska.

2 Úředníci ze středočeského úřadu měli pro rok 2009 v plánu opravu Pražské ulice. Tedy hlavní dopravní tepny napříč městem. Stavba, která způsobila snad největší dopravní problémy v novodobé historii Berouna, byla také prubířským kamenem nového vedoucího odboru dopravy, bývalého dlouholetého šéfa berounské policie Jaroslava Jerlinga. Ten se vedení odboru ujal na začátku roku. Provoz ve městě po dobu rekonstrukce usměrňovaly semafory ve střídavém jednosměrném provozu. Průjezd Berounem ve špičce se protáhl i na tři čtvrtě hodiny. Dopravní zácpy sužovaly město až do října.

3 Vedení Berouna využilo uzavřených ulic a souběžně s opravou Pražské ulice zahájilo práce na nové cyklostezce. Respektive na etapě plánované cyklostezky Po stopách českých králů. Bezpečně a odděleně od aut se nyní mohou cyklisté přesunovat od křižovatky U Slunce ke křižovatce s Koněpruskou ulicí. Další část stezky by měla vést i na vlakové nádraží, kde vedení města plánuje hlídané a zastřešené parkoviště pro kola.

4 Uprostřed uzavírek postavilo město také novou dráhu pro in-line bruslaře. Více než 423 metrů dlouhý okruh poblíž fotbalového hřiště Eternitky se sedmadvaceti parkovacími místy začali dělníci stavět v březnu. Ceremonie s otevřením pak přišla na řadu 29. května. Pásku přestřihl berounský rodák, bývalý hokejový obránce Detroitu Red Wings a české reprezentace Jiří Fischer.

5 Multikulturní festival Berounské hradby se v Berouně uskutečnil poprvé v roce 2004. Letos v květnu už byl tento kulturní svátek zavedenou akcí. Kromě koncertu Luboše Pospíšila s 5 P a dalších kapel u hradeb Na Ostrově obohatilo život ve městě zejména vystoupení českobudějovického divadla Kvelb, které hrálo přímo na Husově náměstí. Zatímco děti nadchlo loutkové divadlo, dospělí se bavili při představení ve stylu televizního seriálu, kdy diváci herce na chůdách následovali do několika interiérů historického centra města.

6 Začátkem listopadu vedení města dostavělo a slavnostně otevřelo nový skatepark mezi Litavkou a kovošrotem pod Zavadilkou. Při projektování areálu byl architektům k ruce jeden z nejúspěšnějších českých skateboardistů, berounský rodák Tomáš Vintr. Plocha nezastřešeného, železobetonového skateparku je čtyřicet krát dvacet metrů. Skutečným křtem sportoviště bude v příštím roce květnový závod spojený s rockovým koncertem.

7 Vrcholem rockové sezony bylo v Berouně listopadové vystoupení britských The Levellers na Plzeňce. Pořádný nářez pak zažilo město přímo na náměstí. První ročník hudebního festivalu Rock for Revolutions byl součástí oslav dvacátého výročí od sametové revoluce. V Plzeňské ulici u Lidlu navštívili první zákazníci začátkem prosince nově otevřené nákupní centrum s domácími elektrospotřebiči.