Upřímné psaní Jana Saudka

Fotograf Jan Saudek zahájil v Domě knihy Librex výstavu svých fotografií a zároveň představil svou knížku Tramvaj noci.

Jana Saudka, který fotografuje od padesátých let, uvedl na vernisáži v Ostravě světoznámý umělecký fotograf Jindřich Štreit.
„Jan Saudek má mnoho nej, mnoho těch ‚prvních‘ věcí, kterými česká fotografie později procházela. Jako první začal kolorovat fotografie, první se intenzivně věnoval aktu, byl první, kdo začal dělat sekvence… Už to stačí, aby se zapsal do dějin české i světové fotografie. Soubor portrétů známých herců, které tu vystavuje, se trošku liší od toho, jak ho dnes známe. Dalo by se říci, že je to esence toho, co Jan vytvořil,“ řekl o výstavě Jindřich Štreit.
Mezi vystavovanými fotografiemi jsou portréty herců Jiřího Bartošky, Miroslava Donutila, Pavla Lišky a dalších, ale také například zpěvačky Hany Hegerové nebo režiséra Jana Hřebečka. Jak se Janu Saudkovi pracovalo s herci? „Musím říct pravdu – a já si to můžu dovolit – neobyčejně rozmazlený hoch byl pan Krajčo, který výborně zpívá, je skvělý herec, ale s ním byly opravdu potíže. Nejlepší byl pan František Němec. Jinak s herci jako s profesionály byla bezvadná práce. Ale vylámal jsem si na tom zuby, protože jsem to dělal v podstatě zadarmo, byla to čestná záležitost,“ prozradil Jan Saudek. Své psaní označil slavný fotograf spíš za slovní průjem než za seriózní literární práci. K souboru povídek Tramvaj noci řekl jenom to, že je to knížka víc než upřímná. „Ale asi každý píše dneska knížku upřímně… Nevím, jestli to, co píšu já, se čte dobře nebo špatně, ale je fajn, že mé dřívější knížky jsou rozprodané,“ řekl Jan Saudek.
S humorem sobě vlastním mluvil Saudek nejen o práci, ale také o rodině a svých dětech, o školních letech, o sexu a o životě vůbec. „Jak říká Arnošt Lustig, život začíná v pětasedmdesáti. Tak to mám radost, že ještě necelý rok budu čekat a pak že ten život teprve začne,“ prohlásil Jan Saudek.