Uražení Turci mohou za zákon o genocidě nafackovat Sarkozymu

Hra Vlep jednu Sarkozymu

Hra Vlep jednu Sarkozymu

Turci, kteří jsou uražení na Francii kvůli schválení zákona o trestnosti popírání genocidy, nyní mají možnost se aspoň virtuálně pomstít prezidentovi Nicolasi Sarkozymu. V internetové hře mu mohou beztrestně vrazit facku, napsal na svém webu německý týdeník Stern.

Francouzský Senát v pondělí schválil zákon, který zavádí tresty za popírání genocidy. Týká se to i vyvražďování Arménů Turky v době první světové války, což Ankara neuznává. To, že normu přijali francouzští poslanci a pak i senátoři, vyvolalo v Turecku bouři.

To, co by mnozí Turci, kteří za původce zákona považují francouzského prezidenta Sarkozyho, rádi udělali ve skutečnosti, mohou udělat aspoň na internetu. „Vlep facku Sarkozymu“ se jmenuje hra, která patří v současnosti na portálu www.sunoyun.com k nejoblíbenějším. Ten, kdo dá šéfovi Elysejského paláce největší ránu, je „odměněn“ pohledem na Sarkozyho s monoklem a krvácejícím nosem.

Hra existuje v sedmi jazykových verzích, francouzština mezi nimi není. Provozovatelé Sunoyon.com tvrdí, že na Facebooku si toto kruté trestání Sarkozyho oblíbily desítky tisíc lidí.

Turecko sice uznává, že při vojenských operacích pod Kavkazem v letech 1915 až 1917 zahynulo mnoho Arménů, tvrdí ale, že šlo o půl milionu obětí a výsledek chaosu vyvolaného boji. Odmítá připustit, že šlo o genocidu a že zahynulo půldruhého milionu Arménů.

Podle zákona, který musí ještě podepsat Sarkozy, bude ve Francii za popírání genocidy hrozit rok vězení a pokuta 45 tisíc eur (přes 1,1 milionu korun).