Ušní, krční a nosní bude v Doubravanu

Dosavadní ambulance pro ušní, nosní a krční v Orlové sice končí, ovšem po vlně nesouhlasu Orlovanů bude tuto péči zajišťovat soukromý lékař.

Zpráva, že začátkem února letošního roku vedení nemocnice v Karviné-Ráji uzavře jedinou ambulanci pro ušní, nosní, krční v Orlové se mezi obyvateli nesetkala s pochopením. Lidé by museli k vyšetření dojíždět až do Karviné a to se jim nelíbilo. Aby o péči Orlováné nepřišli, vložili se do jednání i zastupitelé města. A zdá se, že úspěšně. „Rozhodli jsme, že uvolníme městské prostory v Doubravanu soukromému lékaři,“ řekl místostarosta Orlové Radislav Mojžíšek. Orlované se k nové lékařce Kateřině Adamcové, která začne ordinovat koncem února, mohou objednávat v Doubravanu už teď. Lékařů je málo, proto zavíráme

„K uzavření ambulance v Orlové vedla vedení nemocnice především nedostatek lékařů. Hlavním cílem je zajistit plný provoz lůžkového oddělení nosní, ušní, krčí v nemocnici v Karviné-Ráji. Jakékoliv spekulace o tom, že vedení nemocnice chce v Orlové omezit péči, nejsou pravdivé,“ uvedla mluvčí hejtmana Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková.

Rušení ambulance je porušení slibu

Trochu jinak na problém zrušené ambulance nahlížejí zastupitelé Orlové. „Rozhodnutí ředitele nemocnice Miroslava Janečky o zrušení ambulance rozhodně neodpovídá slibu, který nám ještě přednedávnem dal. A to, že v orlovské části nemocnice nebude rušit základní zdravotnickou péči, k níž ORL ambulance rozhodně patří. Orlované jsou právem rozhořčeni,“ uvedl k problému Mojžíšek. Lidé mají strach, že budou muset k ošetření na nosní, uční krční dojíždět. „Rušení ambulance je nesmysl. Stojí tady velká nemocnice, ve které za chvíli nezůstane ani jedna jediná ambulance. Myslí vůbec někdo na zdejší lidi?“ rozčiluje se Jan Chmelka z Orlové.
Nemocnice v Orlové od záměru ambulanci zrušit upustit nehodlá. Než však začne soukromá lékařka v Doubravanu ordinovat, mohou pacienti využít původní ordinaci v nemocnici. „Bude otevřena dva dny v týdnu, a to v úterý a ve čtvrtek. Ordinovat v ní budou lékaři z nemocnice v Karviné-Ráji,“ potvrdila mluvčí nemocnice v Karviné–Ráji Hana Jakubková. Ordinace bude mít otevřeno vždy od jedné do čtyř hodin odpoledne.