Uspěje kouč Rosol v Litvínově?

Rosol s Kyselou mají Litvínov vrátit do play-off . Přestože v Ústí neuspěli.

Hokejové Ústí se do extraligy pokoušeli dostat marně, přesto kouč Petr Rosol i manažer Robert Kysela povýšili do Litvínova. Tradiční klub elitní soutěže mají vrátit do play-off .

„Byl jsem představenstvem společnosti schválený na post provozního ředitele společnosti, měl bych vytvořit silný tandem ve vedení klubu s Petrem Hojerem, který zůstává ve funkci generálního manažera,“ uvedl Kysela.

Litvínov, to je Kyselova srdeční záležitost. Roky tu působil jako hráč. „Návrat je zajímavý, těším se. Chci to po loňském neúspěchu posunout,“ hlásí mistr světa z roku 1996. Ještě před Kyselovým přesunem od Lvů zamířil do Litvínova trenér Petr Rosol. A také útočník Hanzl. Rosol si přeje i brankáře Francouze a beka Zemana.

Na Ústí vzpomíná v dobrém

„Francouzovi skončil kontrakt a jednáme s hráčem i manažerem. U Zemana ale bude záležet na Ústí,“ uvedl. Rosol se na pokračování spolupráce s Kyselou těší.

„S Kyslíkem jsme v Ústí byli tři roky a myslím, že naše spolupráce byla dobrá,“ věří Rosol. Tým chce v Litvínově postavit hlavně na partě. Na tři roky v Ústí bude kouč vzpomínat jen v dobrém. „Byly parádní! Vždy nám malý krůček chyběl, abychom postoupili. Diváci mohli být spokojeni s hokejem, jaký jsme předváděli. Bylo to koukatelné, dávali jsme hodně gólů. Nevyvarovali jsme se ale horších zápasů. Nemám se za co stydět,“ je přesvědčený Rosol.

Velký prvoligový rival Chomutov ho bude pronásledovat i v extralize. „Jsem rád, že je tam! Je to blízko od Litvínova, navíc budou derby, přijde hodně diváků,“ těší se Rosol.

Spolupráce s Vladimírem Jeřábkem, s nímž Rosol vytvoří trenérský tandem, prý bude fungovat dobře.

„Už jsme spolu v Litvínově trénovali. Nějak si rozdělíme kompetence, hokej je dneska týmová práce. Věřím, že to bude klapat. Loni mě sice s Mladou Boleslaví připravil v baráži o postup, ale to už jsme několikrát probrali na pivu,“ mávne rukou Rosol.

Obranář a útočník

Jeřábek je pověstný obranou, Rosol platí za útočného trenéra. Ale kompetence si rozdělí spíše opačně.

„Já bych se považoval za šéfa obrany. Defenzivní činnost je moje doména. Opravdu. Dobrý útok se odvíjí od dobré obrany, když ji máte špatnou, je špatný i útok. Pokud sbíráte puky už v útočném nebo středním pásmu, jedete pak do rozhozené pětky. Nechci se chlubit, ale když jsme tady trénovali s Jardou Hüblem, tak jsem se věnoval obraně a Litvínov ji měl dva roky pátou nejlepší v extralize. Zato poslední tři roky byli nejhorší, druzí nejhorší a zase nejhorší. Přitom obrana je základ!“ říká. Takže bude Rosol učit Litvínov bránit?

„Je to, jako když stavíte barák. Můžete mít krásná okna, krásnou fasádu, krásnou střechu, ale jak začne praskat základová deska, je dům v čudu. Jestli mužstvo dostane suverénně nejvíc gólů ze všech, zkrátka nemůže hrát dobře. A není pravda, že když budete hrát dobrou obranu, nemůžete útočit. Naopak. Z toho se dá parádně útočit,“ říká.

S Litvínovem nechce hrát jen o záchranu. „Nechci se plácat v play-out, jsem tři roky zvyklý hrát nahoře a rád bych v tom pokračoval. Cílem je samozřejmě play-off ,“ uzavírá Rosol.