V Antverpách testují vyhrazený pruh pro SMSkující chodce

chodníková linie vyhrazená pro SMSkující uživatele  telefonů

chodníková linie vyhrazená pro SMSkující uživatele telefonů Zdroj: Rex

Nedokážou se od svého mobilního telefonu odtrhnout ani na chvíli a i za chůze potřebují posílat textové zprávy či na svém přístroji provádět další důležité úkony. Tito lidé pak často nejen zdržují plynulost provozu na chodníku, často ale také se skloněnou hlavou naráží do lamp pouličního osvětlení nebo nebezpečně vstupují do silnice. V belgickém městě Antverpy se rozhodli problémy těchto jedinců vyřešit: vyhradili jim část chodníku.

Na evropskou novinku upozornil zpravodajský web Yahoo News. Tato iniciativa je duchovním dílkem jednoho z antverpských obchodů s chytrými telefony, podle nějž je nejvyšší počet rozbitých mobilních telefonů spojen právě se střety během textování za chůze.

Belgičané se inspirovali pokusem z čínského města Chongqing, v němž na jednom z mostů nedávno také testovali, jak se linie pro uživatele spmartphonů osvědčí. Obdobný pokus s rozdělením chodníků se objevil také ve Washingtonu již loni v létě.

Předpokládá se, že nyní už je na světě víc mobilních telefonů než lidí; podle údajů poskytnutých mobilními operátory a na ně napojenými společnostmi se počet mobilních telefonů dohaduje na 7,5 miliardy, zatímco počet obyvatel na Zemi je asi 7,2 miliardy.