V australském opálovém eldorádu se může člověk stát milionářem za jediný den

Opálové doly z výšky

Opálové doly z výšky Zdroj: Jana Heřmánková

Cedule varující před nebezpečím výkopů v Lightning Ridge
Železný kostel ve městě Lightning Ridge
Stará toaleta v opálovém nalezišti Lightning Ridge
Opál
Téměř pět kilometrů široké naleziště opálů ve městě Lightning Ridge
7
Fotogalerie

V australském městečku Lightning Ridge se člověk může stát milionářem za jediný den. "Kde na světě se to podaří? Možná v Hollywoodu," říká Dalibor Šiša. Tento Slovák se před sedmnácti lety zabydlel v Novém Jižním Walesu, v jednom z největších nalezišť opálů v Austrálii.

Cesta autem ze Sydney do opálového naleziště ve vnitrozemí trvá dlouhých devět hodin. Tedy málem skoro tolik, kolik jsme strávili v boeingu, který nás ze Singapuru přenesl do země klokanů, medvídka koaly, dobrého vína a - samozřejmě - opálů.

Cesta se vine jako nekonečná šňůra krajinou, bez zatáček. Tu a tam vyprahlá zem zrudne, podél silnice se snaží o přežití trsy trávy, keříky, eukalypty. Čas od času pár míst připomínajících filmy o Divokém západu. „Westernová“ městečka. Jedna hlavní ulice, kolem ní pár nízkopodlažních obchůdků a rodinné domy. A zase hodiny a hodiny pustoty. Klokany, na které jsme se tak těšili, vidíme pouze mrtvé kolem cesty.

„Je deštivý podzim, jsou schovaní někde v buši. Ale když je horko a jedeme za soumraku, cesta je jimi lemovaná. Pasou se na trávě nebo jen sedí jeden vedle druhého podél vozovky. V noci je hypnotizují světla, a tak se často stane, že někomu skočí před auto,“ vysvětluje další ze slovenských emigrantů žijících v Austrálii Ludo Paulech. Většina velkých vozů je vybavena ocelovým nárazníkem, který chrání před srážkou se zvířaty. Klokan totiž dokáže zdemolovat celé auto.

Konečně se dostáváme do Lightning Ridge, městečka, o němž nikdo neví, kolik lidí zde vlastně žije. Cesta se rozšiřuje a nás už vítá obrovská bleděmodrá pračka opálů. Vypadá tak trochu jako obří míchačka. Hned napravo je navezená halda země. Kdo má chuť, může si v ní zkusit najít svůj opál.

„Moc to nemá cenu, už je to prohrabané. Ale nebojte se, odhadem dva až tři kilometry od městečka jsou vysypané hromady vytěžené hlíny. Může v nich hledat každý a vždycky se v nich něco najde. Sice třeba jen malé kousky, jako dekorace do skleničky, ale ten pocit je úžasný. Nejlepší je to po dešti. Nánosy země voda odplaví a opály se krásně třpytí,“ radí naše česká průvodkyně Jana Oukropec a významně poklepává na rozprašovač s vodou.

Celý článek najdete na serveru reflex.cz >>>

Méně dobrodružné způsoby, jak zbohatnout, představí magazín E15 Premium

Video placeholde
Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15