V Bosně znovu postavili historické komerční centrum

Rekonstrukce významné historické budovy „Barok“ skončila ve městě Tuzla v Bosně a Hercegovině. Práce završily střešní šablony společnosti Prefa. Společně s chorvatským partnerem Fillistahl zaručovala Prefa Aluminiumprodukte nejen prvotřídní design a kvalitu, ale také nejekonomičtější řešení, uvedla Prefa.

Budova „Barok“ byla vybudována jako komerční a obchodní centrum v době rakousko-uherské monarchie u příležitosti návštěvy císaře Františka Josefa I. Desítky let stálo centrum na křižovatce ve středu města Tuzla a bylo neodmyslitelnou součástí města. Počátkem 80. let jej však zbourali, přes protesty místních obyvatel, kvůli podzemním ložiskům soli.

Téměř 30 let po demolici byl „Barok“ znovu postaven, a to přesně podle originálu. Znovuvybudování podle původního historického modelu trvalo dva roky. Zvláštní důraz kladli designéři a architekt Nusret Mujadić právě na střešní plášť a krytinu. Při výběru nakonec zvolili červenohnědé šablony Prefa, které jsou barvou i tvarem nejvíce podobny původní krytině. Kromě toho šablony zaujaly nízkou hmotností i praktickým systémovým řešením. „Jejich nadčasová elegance je předurčuje nejen pro moderní architekturu, ale také pro rekonstrukce historických budov. Díky červenohnědým šablonám Prefa svítí tato monumentální stavba opět v novém lesku,“ dodává firma.