V Brně klesla neobsazenost kanceláří na 10,4 procent

V Brně bylo ke konci třetího čtvrtletí letošního roku 35.700 metrů čtverečních volných kancelářských prostor. Míra neobsazenosti dosáhla 10,4 procenta, což je meziročně o 0,8 procentního bodu méně. Vyplývá to z informací, které zveřejnilo Regional Research Forum společností CBRE, Cushman & Wakefield, DTZ a Jones Lang LaSalle.

Podle analytika společnosti Cyrrus Jiřího Šimary se v Brně poměrně dobře daří obsazovat kancelářské prostory, a to i přes ekonomické nejistoty plynoucí ze současné evropské dluhové krize. „Brněnská míra neobsazenosti kancelářských budov je mírně pod republikovým průměrem. Přitom výše čistého měsíčního nájmu je spíše podprůměrná,“ řekl Šimara. Do budoucna podle něj nelze očekávat zvýšení obsazenosti brněnských kancelářských prostor. Developeři chystají další projekty. Příkladem je mrakodrap AZ Tower, který má být hotový v roce 2013.

Podle statistik Regional Research Forum ke konci třetího čtvrtletí roku 2011 dosáhla celková výměra moderních kancelářských ploch v Brně 344.500 metrů čtverečních. Budovy nejvyšší třídy A představovaly 79 procent této plochy. Stavebníci dokončili ve sledovaném kvartále pouze jedinou budovu v lokalitě Nové Sady poblíž středu města.

Na konci třetího čtvrtletí bylo ve výstavbě 56 tisíc metrů čtverečních nových kancelářských prostor. Jde o Campus Science Park B (9000 metrů čtverečních), Spielberk Tower I (15 tisíc metrů čtverečních), Spielberk Tower II (13 600 metrů čtverečních), Vienna Point II (8000 metrů čtverečních) a projekt AZ Tower (10 400 metrů čtverečních). Nejvyšší nájemné v Brně bylo ve třetím čtvrtletí 303 korun na metr čtvereční měsíčně.