V centru Londýna se zřítila helikoptéra

Z místa letecké nehody v Londýně

Z místa letecké nehody v Londýně Zdroj: CTK

Nejméně dva lidské životy a asi desítku zraněných si vyžádala nehoda vrtulníku, který se dnes ráno zřítil v centru Londýna poté, co narazil do stavebního jeřábu. Helikoptéra typu Agusta 109 poškodila přilehlou budovu a zničila několik aut, která se po dopadu stroje okamžitě vzňala. Policie musela okolí nehody evakuovat, oblast byla uzavřena a návrat k normálnímu provozu potrvá zřejmě několik dní.

Ve zprávě BBC opírající se o informace od místní policie se uvádí, že vrtulník se zřítil na silnici nedaleko nádraží Vauxhall v rušné oblasti jižně od řeky Temže kolem 9:00 SEČ. Nádraží bylo uzavřeno. Na místo, nad kterým se vznášel hustý dým, vyrazilo na 60 hasičských vozů a desítky sanitek. Pilot stroje zahynul a o život přišel také jeden člověk na místě pádu vrtulníku.

Amatérské video z místa pádu helikoptéry

Podle britské zpravodajské televizní stanice Sky News byl ve zříceném vrtulníku jeden pilot. Televizní záběry ukazovaly ulici v místě dopadu s troskami stroje v plamenech, které poškodily přilehlou budovu. Silný požár zničil podle BBC také nejméně dvě auta.

Předmětem vyšetřování je mimo jiné to, proč se pilot odchýlil od letové trasy nad řekou Temží, a také to, proč letěl o dost níže, než je minimální třísetmetrová letová hladina.

Helikoptéra Agusta 109

Podobný incident zažilo minulý týden i Německo. Na dálnici A6 nedaleko města Schwäbisch Hall v Bádensku-Württembersku se zřítil vrtulník, který předtím zavadil o vedení vysokého napětí a po dopadu se vznítil. O život přišel jen pilot vrtulníku. Do kolize s padajícím vrtulníkem se dostal jeden řidič nákladního vozu, z nehody ale vyvázl jen s lehkým zraněním.

Z místa letecké nehody v LondýněZ místa letecké nehody v Londýně | CTKČást jeřábu, do něhož helikoptéra narazila