V Českých Budějovicích začal veletrh Hobby

zahrádkářství, ilustrační foto

zahrádkářství, ilustrační foto Zdroj: about-garden.com

Skleníky, bazény, sekačky i zahradní nábytek a také nářadí, materiály a zařízení pro kutily a stavebníky zaplnily českobudějovické výstaviště. Začal tam jarní veletrh Hobby. Do neděle na něm své zboží a služby prezentuje na 400 vystavovatelů z osmi zemí. Tradičně má bohatý doprovodný program. V nabídce jsou bezplatné poradny a přednášky i koncerty v Pivovarské zahradě a v amfiteátru. Výstava potrvá do nedělních 17.00. Základní vstupné je 90 korun.

Ve čtvrtek je na veletrhu tradiční Den s českým zahrádkářským svazem a časopisem zahrádkář. Zájemci se mohou s odborníky poradit o tvorbě zahrad, o bonsajích či chovu exotických druhů plazů v teráriích. Pátek patří Cechu malířů a lakýrníků. Návštěvníkům poradí jak na plísně v bytech, jak vytapetovat či vymalovat interiéry, jaké zvolit nátěry.

V sobotu bude na výstavišti finále kuchařské soutěže Receptáře prima nápadů. Televizní diváci budou vařit podle svých receptů na téma Vaječné hody. U rybářské bašty bude alternativní odlov ryb z rybníka. Konat se bude i druhé kolo národního šampionátu nejvyšší rodeové soutěže, zúčastní se ho stovka jezdců. Westernové klání bude pokračovat i v neděli. To bude na programu i 14. ročník soutěže voříšků.

Po celou dobu výstavy bude v pavilonu T poradna malířství a lakýrnictví. Pavilon F4 se promění v tvůrčí dílny. Zejména děti přiláká výstava králíků, drůbeže, holubů, koček i morčat v pavilonu R1. V Rybářské baště a přilehlém rybníku si na své přijdou jak rybáři, tak kuchaři a gurmáni.

Hobby je po Zemi živitelce druhou nejnavštěvovanější akcí na výstavišti, loni jubilejní ročník navštívilo na 60 tisíc lidí. Nejúspěšnějším byl dosud první ročník v roce 1992, kdy přišlo 75 tisíc lidí. Tehdy ale byla menší konkurence, výstavy a obchody s podobným zaměřením nebyly. Proti loňsku v důsledku hospodářské krize ubylo asi 50 vystavovatelů.