V chebské Galerii 4 vystavují akty

Fotografie z workshopu pod vedením Roberta Vana mohou do konce ledna zhlédnout návštěvníci chebské Galerie 4.

Výsledky fotografické dílny portrétu a aktu s mezinárodní účastí představuje v současných dnech Galerie 4. KontAKTfoto vzniklo v roce 1996 jako pokračování projektu Fotodiagonála, který chebská galerie organizovala společně s anglickými, italskými a německými fotografy.

Šestnáctý ročník se uskutečnil v areálu zámku Kamenný dvůr u Kynšperku a lektorem byl tentokrát fotograf Robert Vano. „Svými přednáškami a konzultacemi nadchnul všechny účastníky,“ pochvaluje si Zbyněk Illek, ředitel Galerie 4.

Dílny se účastní průměrně dvacet fotografů, pět modelů, laboranti a technický personál a je určená především pro posluchače uměleckých škol, profesionální fotografy a vyspělé amatéry. Ti pak mají možnost pracovat pod vedením předních českých fotografů, zabývajících se figurální tvorbou.

Lektory dílny byli v minulosti například Tono Stano, Gabina Fárová, Rudo Prekop, Vasil Stanko, Miro Švolík, Vladimír Židlický, Sára Saudková, Martin Schreiber a další. Lektoři jsou zároveň kurátory výstavy.

Modely organizátoři vybírají z fotografických agentur, každoročně dostávají příležitost také modelové a modelky vzešlí z konkurzu.

Od černobílé k digitálu

Zpočátku používali fotografové černobílý materiál, který přes noc zpracovávali laboranti do podoby náhledů, a účastníci měli možnost konzultovat za několik hodin své výsledky s lektorem. S nástupem digitálních technologií se podíl klasické fotografie začal snižovat a výsledky posledních čtyř ročníků jsou už téměř celé fotografované a zpracovávané digitální technikou.

„Možnost okamžité konzultace vede ke zkvalitňování tvorby jednotlivých autorů, ale také klade vyšší nároky na lektorskou práci kvůli většímu počtu snímků. Stoupla i náročnost na technické vybavení konzultačního střediska - databanky, notebooky, tiskárny,“ říká ředitel Galerie 4.

Fotografování probíhá v improvizovaných ateliérech vybavených zábleskovými a halogenovými světly, ale i v dalších prostorech, jako jsou půdy nebo sklepy. V roce 2011 se dílna poprvé uskutečnila v letních měsících. „Mohlo se tak fotografovat i v exteriérech, byť deštivé počasí práci venku příliš nepřálo,“ připomíná Illek.

Nejstarší v Česku

Galerie 4 byla založena v roce 1985. Rekonstrukcí zanedbaného novodobého podloubí vznikly čtyři výstavní prostory. V současné době je nejstarší stálou fotografickou galerií v České republice. Zájemci ji najdou v památkové rezervaci historického centra Chebu, v Kamenné ulici. Členitost prostoru vytváří komorní atmosféru, přesto tam mohou vystavit práce větších rozměrů.

Od svého vzniku se galerie zaměřuje na čtyři hlavní směry činnosti: výstavní, mimovýstavní, sbírkovou a metodickou. Výstavy se neomezují jen na dané prostory, galerie pořádá řadu akcí v tuzemských a zahraničních galeriích.

KontAKTfoto 2011

Účastnili se: Čeřovský David, Fišerová Marie, Illek Zbyněk, Kabatová Vladislava, Karpíšková Bára, Kurc David, Lipták Gustav, Marková Veronika, Mládková Mína, Mottlová Eva, Netušil Petr, Schýbal Jan, Stiburek Luboš, Šírek Vlado

Modelové a modelky: Denisa, Kamila, Olga, Ondřej, Soňa

Galerie 4 - galerie fotografie: Kamenná 2, 350 02 Cheb

Tel.: 354 422 838

Otevírací doba: út-pá 10.00-18.00, so 10.00-17.00