V Číně provedli vzdálenou robotickou operaci přes virtuální realitu. Pacient byl 3 700 kilometrů daleko

Samostatné robotické operace se sice pomalu blíží, ale na jejich plné nasazení si ještě musíme počkat. Alespoň do té doby, než ještě více pokročí umělá inteligence. Na této cestě je ale ještě zajímavá mezifáze, která kombinuje lidský mozek, virtuální realitu, internet a robota.

Čínští doktoři se totiž pochlubili úspěšnou operací zlomeniny, která byla provedená vzdáleně. Doktor Ye Zhewei byl od pacienta 3 700 kilometrů daleko a přes internet ovládal robota, který měl dané nástroje pro provedení operace. Aby doktor vše viděl co nejvíce realisticky, měl k dispozici helmu pro virtuální realitu, která dokázala zobrazit obraz ve 3D a díky tomu doktor vnímal i hloubku obrazu.

Na straně pacienta se vzdáleně ovládaným robotem tak pochopitelně musela být i 3D kamera, která obraz v reálném čase posílala do VR zařízení doktora. Zákrok dopadl úspěšně a rychle, přičemž hlavní výhodou je to, že byl pacient operován nejen expertem v daném oboru, ale ušetřilo se za jeho přepravu a tím pádem i čas a další náklady.

Lze očekávat, že tento způsob operací se začne rychle rozšiřovat, obzvláště u specializovaných operací nebo tam, kde bude potřeba expert v co nejkratším čase a nebude k dispozici v blízkém okolí.

Článek vyšel na serveru VTM >>>